OVT

OVT 15 juli 2018

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. Met deze week Dostojevski’s Aantekeningen uit het ondergrondse, een filippica tegen alle moderne negentiende-eeuwse optimistische dromerijen van een boze kelderman. Met Hans Boland en Xandra Schutte.

Verder de herdenking van de moord op tsaar Nicolaas II en zijn gezin, een historische vakantietip en in Het Spoor Terug een documentaire over de geuzenhoofdman Lumey.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Tsarenmoord

Een eeuw geleden werden de Russische tsaar Nicolaas II, zijn echtgenote Alexandra en hun vijf kinderen vermoord in een kelder in Jekaterinboerg in de Oeral. De Russen zijn de moord nog lang niet vergeten. Waarom is deze geschiedenis nog zo actueel? Historicus Marc Jansen geeft antwoord en herdenkt met ons de moord op de tsarenfamilie.

Modern Man 2: Dostojevski’s aantekeningen uit het ondergrondse

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. Met deze week Dostojevski’s Aantekeningen uit het ondergrondse, een filippica tegen alle moderne negentiende-eeuwse optimistische dromerijen van een boze kelderman. Met Hans Boland en Xandra Schutte. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.

Vakantieman naar Qatar

Iedere week vragen wij een expert op het gebied van geschiedenis om een bijzondere en onbekende vakantietip te geven. Deze week neemt arabist Leo Kwarten ons mee naar Doha, Qatar. We bezoeken het slavernijmuseum en praten over slavernij in Qatar, toen en nu.

Piraat van Oranje

Ieder jaar op 1 april viert Brielle de inname van de stad door de watergeuzen in1572. Die inname luidde het begin in van de opstand tegen Spanje. Uiteindelijk leidde die opstand tot de stichting van Nederland als een zelfstandige staat. Iedere Briellenaar weet dit. Op 1 april hult de bevolking zich in zestiende-eeuwse kleren en speelt de inname na. De oude geuzenhoofdman Lumey neemt het gezag van de stad over en de Spanjaarden worden gevangen genomen. Hoogtepunt is de publieke ophanging van de Spaanse bevelhebber. Maar wie waren die watergeuzen,wat hadden ze op zelf allemaal hun kerfstok en hoe kunnen de inwoners van Brielle hun moed en wreedheden het beste vieren en herdenken? In de documentaire Piraat van Oranje praten historici, Briellenaren en hedendaagse zeeschuimers over geschiedenis en actualiteit van de watergeuzen en hun aanvoerder Lumey. Een documentaire van Mathijs Deen, eerder uitgezonden in Radiodoc op 25 maart 2018.