OVT

OVT 18 maart 2018

De aluminium klimkoepel, de duikelrekjes en de betonnen zandbak: het speeltuig van ontwerper Aldo van Eyck sierde Amsterdam tot diep in de jaren 80. Talloze naoorlogse kinderen groeiden ermee op en vielen zich er buil na buil aan. Tjitske Mussche maakte voor Het Spoor Terug een documentaire over de ruim 700 speelplaatsen van Van Eyck.

Verder o.a. aandacht voor Russische spionnen, de gemeenteraad, de column van John Jansen van Galen, een antigeschiedenis van het populisme, Paradiso als kerk, boemerangkinderen en bloot in en uit 'Bild'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Russische spionnen

Het nieuws van deze week werd gedomineerd door berichten over de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter. Ze zijn slachtoffer van een nog net niet gelukte moordaanslag met een zenuwgas in Engeland waar ze wonen. En de Britse reactie hierop is heftig omdat onderzoek zou uitwijzen dat het een Russische actie moet zijn. Het lijkt wel een klassieke spionage thriller of film. Rusland-kenner Ben de Jong is bij ons te gast om te vertellen of dat ook echt zo is.

Eigen Gemeente Eerst

Woensdag 21 maart mogen we weer op onze politieke dorps- en stadshelden stemmen. En naar het schijnt is daar steeds minder animo voor, behalve als het om dorps- en stadspartijen gaat, met het motto eigen straat, stad of dorp eerst. Want juist de lokale sterren van lokale partijen en belangenclubs lijken de plaatselijke democratie te redden. Maar waar komt die mega-lokalisering van de lokale politiek vandaan en hoe is die historisch te verklaren?
Job Cohen en Hans Vollaard stelden het boek ‘De Gemeenteraad’ samen en komen praten over ontstaan en ontwikkeling van de plaatselijke democratie.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Antigeschiedenis van populisme

Populisme is een beladen woord. Want bij populisten wordt algauw gedacht aan een geschiedenis van stampende laarzen, zwaaiende vaandels en vooral veel georganiseerde en aangemaakte volkse woede. Maar niet altijd en overal wordt er zo slecht gedacht over populisme. Dat werd in 2016 duidelijk op het moment dat Obama een groep Europese journalisten vroeg ‘wat ze toch bedoelden met dat woord populisme’, waarom het steeds als negatieve term werd gebruikt.
Historicus Anton Jäger schreef een ‘Kleine antigeschiedenis van het populisme’, en is te gast.

Paradiso: Van Gods-tempel tot poptempel

Deze maand viert Paradiso zijn 50e verjaardag. Maar wat blijkt: al ver voor 1968 huisde er in het pand van de poptempel vrijzinnige geesten. Raymond van den Boogaard beschrijft ze in zijn boek ‘De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente’, over een groep gelovigen die zelfs zo vrijdenkend waren, dat ze het woord “kerk” taboe verklaarden en liever spraken van een “gebouw van samenkomsten”. Raymond van den Boogaard is te gast.

Inwonen bij oudelui

Als de kinderen het ouderlijke huis verlaten, krijgen sommige ouders last van het lege-nest-syndroom. Maar als ze aan de nieuwe situatie gewend zijn, hoeven de kinderen niet meer terug te komen. Sterker nog: zogenaamde boemerangkinderen die opnieuw hun intrek nemen, schaden de levenskwaliteit van hun ouders. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad ‘Social Science and Medicine’. Maar hoe was het vroeger, toen, vlak na de oorlog, hele generaties jonggehuwden inwoonden bij de oudelui? Kost en inwoning was heel normaal, maar kleine en grote huiselijke tragedies tussen de generaties, waren die ook gewoon?
Jan Latten, bijzonder hoogleraar sociale demografie, is te gast en komt vertellen over relaties en gezinsvorming.

Bloot uit Bild

Het Duitse sensatieblad ‘Bild’ stopt met publiceren van foto’s van vrouwen met blote borsten. De krant geeft daarmee gehoor aan lezers die de beelden aanstootgevend vinden. Er komen nog wel erotisch getinte foto’s in Bild te staan, alleen zullen de dames van nu af aan lingerie of een bikini dragen. Maar wanneer begon Bild met bloot en was het zonder ooit wel een krant van enige betekenis geworden?
Correspondente Annette Birschel komt ons bijpraten over bloot in en uit Bild.

Het Spoor Terug: ‘Duurzamer dan sneeuw: de speelplaatsen van Aldo van Eyck’

De aluminium klimkoepel, de duikelrekjes en de betonnen zandbak: het speeltuig van de architect en ontwerper Aldo van Eyck sierde Amsterdam tot diep in de jaren '80. Talloze naoorlogse kinderen groeiden ermee op en vielen zich er buil na buil aan. In totaal ontwierp Van Eyck meer dan 700 zogeheten iconische speelplaatsen. Documentairemaker Tjitske Mussche maakte voor Het Spoor Terug ‘Duurzamer dan sneeuw: de speelplaatsen van Aldo van Eyck’.