OVT

OVT 19 augustus 2018

Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu. Met deze week: It can’t happen here van Sinclair Lewis. Een dystopie over een fictieve Amerikaanse president die Amerika in de jaren dertig in een dictatuur verandert. America First, oftewel het mooiste land ter aarde behoort aan de mooiste blanke mensen op aarde, is zijn lijfspreuk. Met de historici en journalisten Anton Jager en Casper Thomas en met Xandra Schutte, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer

Verder een historische vakantietip en een documentaire over het Duitsland van Reinhard Mey.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Opening

Internationale Brigades in 1938

Vele jaren lang zoekt programmamaker en schrijfster Yvonne Scholten naar informatie over de circa 700 Nederlandse vrijwilligers die 80 jaar geleden naar Spanje trokken om te strijden in de Spaanse Burgeroorlog aan de kant van de Republikeinse regering. Beknopte biografieën van die landgenoten worden verzameld op de site spanjestrijders.nl . In OVT vertelt Scholten over de laatste ontdekkingen, het lot van de spanjestrijders en over het einde van de Internationale Brigades in 1938, nu tachtig jaar geleden.

 

Modern Man 7: Lewis' It can't happen here

Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu. Met deze week: It can’t happen here van Sinclair Lewis. Een dystopie over een fictieve Amerikaanse president die Amerika in de jaren dertig in een dictatuur verandert. America First, oftewel het mooiste land ter aarde behoort aan de mooiste blanke mensen op aarde, is zijn lijfspreuk.
Met de historici en journalisten Anton Jager en Casper Thomas en met Xandra Schutte, hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.

Vakantieman op kroegentocht in Namibië

Iedere week vragen wij een expert op het gebied van geschiedenis om een bijzondere en onbekende vakantietip te geven. Deze week neemt Tycho van der Hoog ons mee naar het Afrikaanse continent voor een kroegentocht met een historische betekenis.

Het Duitsland van Reinhard Mey

Als kind viel de Oost-Duitse Christine in slaap bij de heimelijk opgenomen liederen van Reinhard Mey. De muziek van Mey was verboden in de DDR omdat hij regelmatig de vrijheid bezong. “Was ich noch zu sagen hätte …” een zin uit het lied Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey is het thema van de Boekenweek 2016 waarin Duitsland centraal staat. Maar voor welke Duitsland staat Reinhard Mey? In zijn Heimat is hij al 50 jaar een nationaal instituut. Nederlandstalige Duitsers vertellen In “Het Duitsland van Reinhard Mey” over hun band met de Duitse Liedermacher en de nog altijd ingewikkelde relatie met hun afkomst. Mey werd in 1942 te Berlijn geboren, maakte furore tijdens de ruige jaren ‘70, was verboden in de DDR, maar is ook gecensureerd in het Duitsland van de jaren ’90. Mey draagt de geschiedenis van zijn land mee en bezingt die op kritische, komische en kwetsbare wijze. Een programma van Joost Wilgenhof.

Oorspronkelijke uitzending 21 februari 2016, Radio Doc