OVT

OVT 20 mei 2018

Dieren opzetten is in. Steeds meer mensen volgen een cursus en preparateurs hebben het druk. Toch was het vak bijna uitgestorven. Radiomaker Marten Minkema bezocht het eeuwfeest van het oudste taxidermiebedrijf in Nederland, waar stier Herman en nijlpaard Tanja uit Artis levensecht zijn geconserveerd.

Verder aandacht voor de zwarte prinses Meghan, 70 jaar Israël en Nederland, de column van Nelleke Noordervliet, mannenfeminisme, racismedenken uit de Verlichting en de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Engelse zwarte prinses

Prins Harry is dan eindelijk getrouwd, en nog wel met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Het Britse koningshuis is al veel gewend als het om schoondochters gaat, maar een zwarte prinses, is een novum. Engeland is al dol op haar en in Amerika wordt de zwarte prinses als vanzelf heldin van de zwarte emancipatiebeweging.
Hieke Jippes komt vertellen over het zoveelste Britse sprookjeshuwelijk.

70 jaar Nederland en Israël

Deze week bestaat Israël 70 jaar en werd de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend. Het leidde tot demonstraties, tot buitenproportioneel geweld in Israël en tot protesten overal in de wereld. Nederland was heel lang pro-Israël. Tegenwoordig is die solidaire reflex met het land niet meer zo vanzelf. Van Agt en de openbare mening zijn ‘tegen’, tegelijkertijd maakt de Nederlandse regering geen haast met een kritisch Israël-beleid.
Historicus Peter Malcontent schreef ‘Een open zenuw. Nederland, Israël en Palestina’. De auteur is te gast.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

The Population Bomb: het einde is al 50 jaar nabij

“De strijd om iedereen op aarde te voeden is verloren,” zo schreef de bioloog Paul Ehrlich in 1968. In zijn boek 'The Population Bomb' voorspelde hij dat binnen 10 jaar honderden miljoenen mensen zouden doodhongeren en de mondiale orde ineen zou storten. Allemaal als gevolg van overbevolking. 50 jaar later kunnen we concluderen dat de apocalyps uitgebleven is – maar Paul Ehrlich gelooft nog altijd dat het einde nabij is. Terecht?

Te gast over deze onvermoeibare doemdenker is Jaap Tielbeke, redacteur bij de Groene Amsterdammer, waar hij eerder over Ehrlich schreef. 

Witte gelijkheid en zwarte ongelijkheid

‘Ik ben geneigd de Negers met argwaan te bezien, evenals meer in het algemeen alle andere mensensoorten die van nature inferieur zijn aan de witten’, aldus David Hume, een van de vaders van de Verlichting. Dezelfde denkers die in de achttiende eeuw bedachten dat alle mensen gelijk zijn, legden vanuit een doorgeschoten ordeningsdrang de basis voor het raciaal denken, voor de gedachte dus dat je meerderwaardige witte en minderwaardige gekleurde mensen hebt.
Historicus Devin J. Vartija schreef ‘The Colour of Equality’ en komt praten over witte en zwarte gelijkheid en ongelijkheid tijdens de Verlichting.

Heidens sportfestijn in 1928

Hoewel de Tweede Kamer niet wilde meebetalen aan het ‘heidensch’ sportfestijn, werden de eerste en enige Olympische Spelen in Nederland, mede dankzij een grote publieksactie, een enorm succes. Zo’n succes werd het zelfs dat de organisatie nadien zelfvoldaan een tekst in steen liet beitelen over ‘de schoone en groote dagen toen Hollandsche sportmenschen den naam van ons land door de wereld lieten schallen.’
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt het verhaal over deze oorkonde en andere verhalen in ‘Amsterdam 1928’, een verhalenboek over de Olympische Spelen in Amsterdam. De auteur is te gast.

Domineesfabriek

Het was niet bepaald een centrum van de vrije geest die in de negentiende eeuw over Nederland kwam. Integendeel: de Theologisch Universiteit in Kampen was een centrum van en voor gereformeerd geloofsbehoud. Ze werd in 1854 gesticht om de vaart van de eeuw wat te minderen, en vooral natuurlijk om hoog ontwikkelde dompers op te leiden, oftewel dominees voor het gereformeerde volksdeel.
Wim Berkelaar schreef samen met George Harinck ‘Domineesfabriek. Geschiedenis van de Theologische Universiteit te Kampen’. Wim Berkelaar komt vertellen over een gelovige academische uithoek van Nederland.

Het bonte leven na de dood

Dieren opzetten is in. Steeds meer mensen volgen een cursus en preparateurs hebben het druk. Toch was het vak bijna uitgestorven. Radiomaker Marten Minkema bezocht het eeuwfeest van Bouten en Zoon in Venlo, het oudste taxidermiebedrijf in Nederland, waar stier Herman en nijlpaard Tanja uit Artis levensecht zijn geconserveerd. Tussen de opgezette tijgers, roodborstjes, ijsberen en hamsters doet Minkema verslag van een oud ambacht.