OVT

OVT 23 december 2018

In 1927 ging in Amerika het eerste therapiedier mee de lucht in. Sindsdien is de blaffende of miauwende troostviervoeter, die aan de voeten van het bange baasje mag liggen tijdens de vlucht, steeds meer aan banden gelegd. Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx is te gast.

Verder in OVT: illegale adoptie, vliegtroostdier, de column van John Jansen van Galen, Mary Poppins, Iwans Engelse kookschool, menu uit de beerput, historische boeken en Tijdgeest: De heiligman in de zak

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Illegale adoptie

Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming, heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar mogelijke betrokkenheid van overheidsfunctionarissen bij illegale adopties. Een externe commissie gaat kijken wat er precies is gebeurd en wat de rol van de Nederlandse overheid daarbij was, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het onderzoek zijn aanwijzingen dat Nederlandse ambtenaren een rol hebben gespeeld bij illegale adopties uit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig.
Journalist en adoptiekenner Anouk Eigenraam komt vertellen over de adoptieprocedures van toen en nu, en over de illegale kinderhandel.

Vliegtroostdier

‘Vanaf 21 december 2018 mag u alleen op vluchten van, naar of via de Verenigde Staten uw emotionele assistentiehond meenemen in de cabine.’ Zo luidt de nieuwste regel van de KLM inzake troostdieren die aan de voeten van het bange baasje mogen liggen tijdens de vlucht. Maar hoe zit het met troostdieren in de cabine? In 1927 ging in Amerika het eerste therapiedier mee de lucht in. Sindsdien is de blaffende of miauwende troostviervoeter steeds meer aan banden gelegd. Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx is te gast.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Mary Poppins

Het moet dé film van deze kerst en oud en nieuw worden: Mary Poppins Returns. De terugkeer van het kindermeisje dat zich bij voorkeur vliegend per paraplu door Londen begeeft, is het onderwerp van de remake van de aloude gezellige warme filmmusical. Maar kan Julie Andrews, de enige echte Mary Poppins uit de musical uit 1964, wel geëvenaard, laat staan overtroffen worden. En wat was ook weer het verhaal van het kindermeisje uit het Good Old England van omstreeks 1910? Filmjournalist en historica Floortje Smit bespreekt de film en kiest de beste Mary.

Iwans Engelse kookschool

Het was een Nederlander die aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool. Hij heette Iwan Kriens en groeide op in Den Haag. In post-Victoriaans Londen maakte hij naam als gastronomische reus. Trudy van der Wees schreef zijn geschiedenis in ‘De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in Post-Victoriaans Engeland.’ De historica is te gast.

Menu uit de beerput

Wat aten gewone en minder gewone Nederlanders in de Gouden Eeuw? Overblijfselen van de uitwerpselen van onze vroegmoderne voorouders verraden alles over hun menu en lievelingskostje. Archeologe Merit Hondelink dook in beerputten uit de zestiende en zeventiende eeuw en komt vertellen wat ze daar aantrof.

Historische boeken

Historicus en recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: ‘Johannes van Dam. De biografie’ door Jeroen Thijssen; ‘Whisky, wapens en weelde. Daniel Wolf, ondernemer in crisis- en oorlogstijd’ door Herman Langeveld; ‘Endlösung. Het lot van de joden 1933-1949’ door David Cesarani; en ‘Vrede en oorlog. Een wereldgeschiedenis’ door Jonathan Holslag.

Tijdgeest: De heiligman in de zak

1087, Myra, in het Zuiden van Turkije. Midden in de nacht vallen tientallen gewapende Italianen de plaatselijke kerk binnen, op zoek naar de sarcofaag van Sint Nicolaas. Eenmaal gevonden breken ze die open - en binnen een paar ogenblikken belanden de overblijfselen van de Heiligman in de zak. Die gaan mee terug op de boot naar Italië, naar Bari. Wat bezielde deze zich zo schandelijk misdragende geestelijken?

Met mediëvist Sanne Frequin, historica Carolina Lenarduzzi, pastoor Hendrik Hoet en archeoloog Michel Groothedde. 

Meer info: www.vpro.nl/tijdgeest

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.