OVT

OVT 26 augustus 2018

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man. We sluiten af met The First Stone van schrijfster Helen Garner. Een scherp zelfonderzoek naar haar geconditioneerde reactie op een ‘klein’ seksueel incident op een Australische universiteit. Een boek over Me Too toen er nog geen Me Too was. Met journalist Marja Pruis, schrijfster Bregje Hofstede en hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Xandra Schutte.
Aandacht voor overleden historici Hermann von der Dunk en Henk Wesseling.
John McCain is overleden en een documentaire over Bart van der Schelling, een zingende Hollander met een politieke boodschap.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

In Memoriam Henk Wesseling en Hermann von der Dunk

Afgelopen week overleed de erudiete en invloedrijke historicus Henk Wesseling (1937-2018), emeritus hoogleraar contemporaine geschiedenis van de Universiteit Leiden. Historicus Martin Bossenbroek is te gast. 

Afgelopen week overleed ook H.W. (Hermann) von der Dunk (1928-2018), emeritus hoogleraar contemporaine geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Een groot verteller die talloze boeken schreef en kritisch was op de academische wereld. Historicus Wim Berkelaar is te gast.

Modern Man 8: Garners The First Stone

Kunnen klassieke boeken ons helpen de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man: klassiekers over de mens van nu.

Met deze week: The First Stone van schrijfster Helen Garner. Een scherp zelfonderzoek naar haar geconditioneerde reactie op een ‘klein’ seksueel incident op een Australische universiteit. Een boek over Me Too toen er nog geen Me Too was. Met journalist Marja Pruis, schrijfster Bregje Hofstede en hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Xandra Schutte. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.

John McCain RIP

De Amerikaan John McCain, voormalig presidentskandidaat en senator namens de Republikeinse partij, is overleden. Hij was 81 jaar. Te gast over deze opmerkelijke politicus en Vietnam-veteraan die bekend stond als "the Maverick" is Amerikanist Markha Valenta.

Bart van der Schelling, de zingende Hollander

De beroemdste verzameling liederen over en uit de Spaanse Burgeroorlog ( 1936-1939) is te vinden op twee Folkways Record platen uit 1961 en 1962. Folkways was het label van het politieke lied. Naast de namen van beroemde Amerikaanse folksingers als Woody Guthrie en Pete Seeger – en de niet minder beroemde Duitse zanger Ernst Busch – prijkt op de hoes groot de naam van een Nederlandse zanger: Bart van der Schelling.  In het boekje bij de platen een foto van deze in Nederland volledig onbekende Bart. Hij staat er zingend op maar het opmerkelijkste is de zware band die hij onder zijn kin draagt en die het zingen er niet makkelijker op lijkt te maken. Het bijbehorende schrijven meldt dat hij in 1892 geboren werd in Rotterdam maar in Spanje vocht met de vermaarde Abraham Lincoln Brigade. Daar raakte hij zwaar gewond....Wie was Bart van der Schelling en wat bracht hem in Amerika, in Spanje en vervolgens in Mexico, op vlucht voor de FBI? Hoe werd de zanger schilder?  Yvonne Scholten reconstrueert een opmerkelijk leven.

Een documentaire van Yvonne Scholten, eerder uitgezonden in RadioDoc op 5 mei 2013.