OVT

OVT 28 oktober 2018

Deze uitzending staat in het teken van de Libris Geschiedenis Prijs. We gaan in gesprek met de jury, genomineerden en de winnaar van vorig jaar. Aan het eind van de uitzending zal juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de Libris Geschiedenis Prijs 2018 uitreiken.

Verder in OVT: 'Tegen Terreur' met Beatrice de Graaf, de botten van Oldebarnevelt, 50 jaar Man Vrouw Maatschappij, de column van Nelleke Noordervliet en livemuziek.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

OVT, het eerste uur

Vanwege deze bijzondere uitzending kunt u nu ook terugluisteren met de webcambeelden erbij. Met in het eerste uur de beste geschiedenisleraar van 2018, de botten van Oldenbarnevelt, Beatrice de Graaf, de column van Nelleke Noordervliet en 50 jaar Man Vrouw Maatschappij.

OVT, het tweede uur

Vanwege deze bijzondere uitzending kunt u nu ook terugluisteren met de webcambeelden erbij. Met in het tweede uur de Libris Geschiedenis winnaar van vorig jaar, een laudatio en interview met alle genomineerden en de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

De beste geschiedenisleraar

Een interview met de beste geschiedenisleraar van dit jaar. En een vooruitblik op de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs met de jury.

De botten van Oldenbarnevelt

Vlak na de onthoofding van Oldenbarnevelt in 1619 zaten ze met een lijk omhoog dat verduisterd moest worden. Het stoffelijk overschot van de staatsman verdween op wonderbaarlijke wijze en werd waarschijnlijk in de grafkelders gedumpt van wat nu de Eerste Kamer is. De Kamer wordt binnenkort gerestaureerd. Hét moment om op zoek te gaan naar de stoffelijke resten van Oldenbarnevelt, meent parlementariër en historicus Ronald van Raak. De politicus is te gast.

Vroege terreurbestrijders

‘Tegen de terreur’ heet het nieuwe boek van historica en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf. De historica bekeek de Europese reactie op Napoleon en ontdekte dat al heel vroeg, in 1815, de westerse wereld zich aaneensloot tegen gevaar van binnenuit. Zo ontstond er een nieuwe Europese verdedigingsgemeenschap, een NAVO avant la lettre. Beatrice de Graaf komt praten over de veiligheidclubs en het veiligheidsvolk van vroeger.

Column

Nelleke Noordervliet is deze week de columnist.

50 jaar MVM

De beweging Man Vrouw Maatschappij (MVM) bestaat niet meer, maar is ondertussen alweer vijftig jaar oud. MVM, de naam zei het al, meende anders dan Dolle Mina, dat emancipatie vooral iets was van mannen en vrouwen samen. Een vijfurige werkdag bijvoorbeeld zou helpen, zodat mama en papa het werk en huishouden konden verdelen. Historica Anneke Ribberink en MVM-oprichtster Hedy d’Ancona zijn te gast.

Winnaar Libris Geschiedenis 2017

Carolijn Visser won de Libris Geschiedenis Prijs in 2017. Wat heeft dit voor haar betekend?

De genomineerden: Remieg Aerts

Wie gaat dit jaar de Libris Geschiedenis Prijs winnen? Er zijn als ieder jaar weer vijf boeken genomineerd. We spreken kort met de auteurs. De historicus Remieg Aerts schreef ‘Thorbecke wil het’, een lijvige biografie over Nederlands beroemdste staatsman en vader van onze democratie.

De genomineerden: Piet Hagen

Wie gaat dit jaar de Libris Geschiedenis Prijs winnen? Er zijn als ieder jaar weer vijf boeken genomineerd. We spreken kort met de auteurs. Journalist Piet Hagen schreef ‘Koloniale oorlogen in Indonesie’, waarin hij vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing beschrijft en de onderdrukking van dat verzet.

De genomineerden: Hella en Sandra Rottenberg

Wie gaat dit jaar de Libris Geschiedenis Prijs winnen? Er zijn als ieder jaar weer vijf boeken genomineerd. We spreken kort met de auteurs. Hella en Sandra Rottenberg schreven ‘De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg’, over de verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland.

De genomineerden: Frits van Oostrom

Wie gaat dit jaar de Libris Geschiedenis Prijs winnen? Er zijn als ieder jaar weer vijf boeken genomineerd. We spreken kort met de auteurs. Middeleeuwenkenner Frits van Oostrom is de auteur van ‘Nobel Streven’. Een studie over het onwaarschijnlijke maar waargebeurde leven van de veertiende-eeuwse ridder Jan van Brederode.

De genomineerden: Gabri van Tussenbroek

Wie gaat dit jaar de Libris Geschiedenis Prijs winnen? Er zijn als ieder jaar weer vijf boeken genomineerd. We spreken kort met de auteurs. Gabri van Tussenbroek schreef ‘De toren van de Gouden Eeuw’, een boek over de Hollandse strijd tussen gulden en de God.

Libris Geschiedenis Prijs 2018

En de winnaar is? Juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem leest voor uit het juryrapport en maakt de winnaar bekend.

VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis vind u hier