OVT

OVT 30 september 2018

We openen de Maand van de Geschiedenis met een uitzending vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem. De hele maand behandelen we onderwerpen rondom het thema 'Opstand'. Deze zondag zijn onder andere te gast: Maand van de Geschiedenis-essayist Nelleke Noordervliet en Hans Goedkoop en Judith Pollmann over de nieuwe serie '80 jaar oorlog'.

Verder in OVT: Katholicisme met Chinese karakteristieken, vijftig jaar 'Floris', Reggie Baay over zijn familie's verleden, Wim Berkelaar over nieuwe historische boeken, livemuziek van The Amazing Stroopwafels en een rondje door het museum.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Bevrijdingsrok

Het is inmiddels een wereldse rebelse relikwie: de bevrijdingsrok waar uitgelaten meisjes in zwierden en zwijmelden bij het aanschouwen van Canadese bevrijders. Maar wat is het verhaal achter dit topstuk van het Openlucht Museum? Ellen Snoep legt het uit.

Katholicisme met Chinese karakteristieken

Het Vaticaan kwam deze week met China tot een akkoord over de slepende kwestie wie in de volksrepubliek de bisschoppen benoemt. Rome erkende zeven door de staat benoemde geestelijken als gewijde gezagsdragers. Maar wat drijft paus Franciscus tot deze opmerkelijke concessie aan het rooms-vijandige regime? Valt naast de wereld nu ook Rome voor de Chinese supermacht, en wordt het definitief pais en vree tussen paus en Peking? Jan van der Putten is te gast.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

Nederland en Opstand

Waren we nou, zoals onze Tachtigjarige Oorlog suggereert, als Nederlanders van nature opstandig van aard? Of waren we zoals de rest van onze vaderlandse historie doet veronderstellen vooral braaf en keurig? Schrijfster Nelleke Noordervliet beantwoordt deze prangende vraag in ‘Door met de strijd. Nederland en opstand’, dat ze schreef als essay voor de Maand van de Geschiedenis. De auteur komt erover vertellen.

Floris is jarig

Floris wordt vijftig en krijgt een boek. Daarin lezen we alles over ridder Rutger en zijn oosterse hulp, de fakir Sindala. Ze strijden samen voor het goede, dat wil zeggen voor het herstellen van de rechten van ridder Floris en tegen het kwade, oftewel tegen het nare Gelre. De tv-serie werd een enorme hit. En meisjes hielden, naar verluidt, evenveel van Floris als jongens. Journalist Jaap Kooimans schreef ‘Floris, het complete verhaal achter de serie’. De schrijver is te gast.

Beschadigde Wilhelmina

Het is mogelijk een stille getuige van onverwachte opstandige gevoelens: het schilderij van koningin Wilhelmina uit toen nog Nederlands-Indië. Er loopt namelijk een kras, om niet te zeggen, een scheur door de afbeelding van onze vorstin. Maar hoe komt die beschadiging daar? Was het een vroege daad van moedwillig verzet of een ongelukje? Ellen Snoep van het Openluchtmuseum Arnhem beschouwt dit stuk uit de collectie in zijn koloniale context.

80 jaar oorlog

Eens werd het gewoon de Tachtigjarige Oorlog genoemd. Nu heet onze Opstand een burgeroorlog waarin met veel pijn, moeite en mazzel Nederland ontstond. Deze week ging de televisieserie ‘80 Jaar Oorlog’ in première met de eerste aflevering Het Voorspel. Presentator Hans Goedkoop en historica Judith Pollmann zijn te gast.

Het kind met de Japanse ogen

Schrijver Reggie Baay groeide op als kind van Indische ouders, die toevallig aan de verkeerde kant van de geschiedenis stonden. Over dat verleden -- met een vader die als dwangarbeider te werk was gesteld aan de Birma-Siamspoorlijn en als soldaat tijdens de politionele acties -- werd thuis niet gepraat. Pas nadat de auteur na het overlijden van zijn ouders een schoenendoos vol negatieven vond, begon hij aan een speurtocht. Het leidde tot het boek ‘Het kind met de Japanse ogen’. De schrijver komt erover praten.

Geschiedenis Festival 2018, Haarlem

Annemarie Laven vertelt over het Geschiedenis Festival, dat op 6 oktober plaatsvindt in Haarlem.

OVT met boeken

Historicus Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: ‘Hippie’ door Paulo Coelho; ‘Tijdperk van de tovenaars’ door Wolfram Eilenberger; ‘Een naoorlogse achtbaan’ door Ian Kershaw; en ‘Het goede leven’ door Annegreet van Bergen.

Livemuziek: The Amazing Stroopwafels

In de jaren tachtig en negentig waren ze op menig demo en protest te vinden: de Rotterdamse band The Amazing Stroopwafels met Wim Kerkhof en Arie van er Graaf. Een band die al vier decennia rebelse muziek maakt. Voor OVT zullen ze een aantal van hun nummers over het verleden spelen, zoals 'Voor de Storm' over de watersnoodramp in 1953.

VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis vind u hier