OVT

OVT 3 maart 2019

Het begon als een opleiding voor beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten. Maar al snel werd het een stroming, een stijl van naam en faam in de kunsten en architectuur. Wie modern was, was ‘in Bauhaus’. Het beroemde Bauhaus, opgericht in 1919, bestaat 100 jaar. Architectuurkenner en journalist Bernard Hulsman is te gast.

Verder in OVT: de Pakistaanse Bom, El Negro, de column van John Jansen van Galen, Rosa en Hannah nu, middeleeuwse carnavalsgekte, De Onderpastoor en in Het Spoor Terug deel 1 van Onze jongens in Libanon.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

El Negro

Het was een opgezette Afrikaan die op tournee ging om de beschaving kennis te laten maken met Donker Afrika. Frank Westerman schreef er het boek ‘El Negro en ik’ over. Het boek verschijnt volgende week in een uitgebreide herziene editie. Frank Westerman is te gast.

Pakistaanse Bom

India bombardeerde deze week terroristische opleidingskampen in buurland Pakistan, dat op zijn beurt liet weten gepast te zullen reageren. Twee landen in conflict, en niet de meest rustige landen, die beide beschikken over de Bom. Pakistan dankt de atoombom aan een zekere Abdul Kader Khan die ging werken bij de Ultracentrifugefabriek in Almelo en met een koffertje kennis spoorloos verdween naar Pakistan. Een paar jaar later beschikte de moslimnatie over een atoombom. Met dank aan Nederland. Bewapeningskenner Frank Slijper is werkzaam bij PAX, een vredesorganisatie die in het verleden intensief in Kashmir heeft gewerkt, en komt in gesprek. Meer weten over de 'Islamitische' atoombom? Luister ook naar Argos.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

De Onderpastoor

Vlaanderen jaren 60, jaren 70. In Sint-Gillis-Dendermonde komt het kerkvolk in opstand omdat het bisdom het zijn favoriete priester afneemt. De onderpastoor zou te progressief zijn en de parochie op verkeerde, vrijmoedige gedachten brengen. Schrijver Louis van Dievel reconstrueerde leven en werk van onderpastoor Gilbert Verhaeghen en schreef het boek ‘De Onderpastoor’. De auteur is te gast.

Rosa en Hannah nu

Ze durfden allebei ‘nee’ te zeggen tegen de vanzelfsprekendheden van het kapitalisme en de moderne consumptiemaatschappij: de socialiste Rosa Luxemburg en de filosofe Hannah Arendt. Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen reflecteert op beide zelfstandige vrouwelijke denkers in haar essay ‘Het tij keren’. De auteur is te gast.

Middeleeuwse carnavalsgekte

Het is weer carnaval dit weekend. Het feest werd in onze contreien, en dan vooral in het zuiden, voor het eerst gevierd in de Middeleeuwen. En ook toen stuitte de zogeheten Vastenavond op onbegrip, zelfs op verzet en verontwaardiging. Het was van God los wat die Brabanders uitkraamden tijdens hun geoorloofde braldagen, aldus middeleeuwse brave en vrome tijdgenoten. Letterkundige Rozanne Versendaal werkt aan een onderzoek naar middeleeuwse spotteksten, waarbij ook carnaval aan bod komt. De auteur is te gast.
 

Bauhaus 100

Het begon als een opleiding voor beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten. Maar al snel werd het een stroming, een stijl van naam en faam in de kunsten en architectuur. Wie modern was, was ‘in Bauhaus’. Het beroemde Bauhaus, opgericht in 1919, bestaat 100 jaar. Architectuurkenner en journalist Bernard Hulsman is te gast.

Het Spoor Terug: Onze jongens in Libanon, deel 1

Precies veertig jaar geleden vertrokken onze jongens naar Libanon om daar als UNIFIL-soldaat de vrede te bewaken. Wat als een ‘makkie’ werd voorgesteld voor een  vakantieleger, bleek een zeer zware opgave. In totaal zouden 6.000 blauwhelmen afreizen naar het precaire vredesgebied om daar de Dutch Approach te ontwikkelen. Michal Citroen maakte voor het Spoor Terug ‘Onze jongens in Libanon’.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.