OVT

OVT 6 januari 2019

Lekker eten is een lust voor de maag en voor het oog. De tentoonstelling ‘Feast for the Eyes. The Story of Food in Photography’ vertelt de geschiedenis van de voedselfotografie vanaf de negentiende eeuw tot heden. Kim Knoppers, curator van het Foto Museum Amsterdam, is te gast.

Verder in OVT: rellen in India, vrede en oorlog, autoritaire verleiding, vernieuwing Tweede Kamer en in Het Spoor Terug: De zaak van Vermaning.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

India

Afgelopen woensdag betraden twee vrouwen in de Indiase deelstaat Kerala een hindoeïstische tempel. Ze waren de eerste vrouwen die ooit de tempel ingingen. Conservatieve hindoes zijn woedend en gingen de straat op, wat uitliep op rellen. Het terrein van de tempel was decennialang verboden voor vrouwen van 'vruchtbare' leeftijd; ze zouden onrein zijn. In september oordeelde het hooggerechtshof echter dat dit in strijd was met de Grondwet. Sindsdien proberen vrouwen tevergeefs veilig de tempel te betreden. India-kenner Luisa Steur is te gast. 

Vernieuwing Tweede Kamer

Het kan nog even duren voordat het wat wordt, maar het besluit is gevallen: de Eerste en Tweede Kamer worden gerenoveerd. En zoals bij alles wat vernieuwd wordt, ontstaat er meteen discussie over wat moet blijven en wat weg moet. Zo wordt er gepleit voor een galerij van belangrijke politici uit het verleden om politiek en historie te verbinden. Maar welke politicus van voorheen moet er dan bij en welke niet? Historicus Diederik Smit is te gast.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Vrede en oorlog

De Romeinse wereldmacht deed het al: uitleggen dat het niet kwam om te overheersen, maar om te bevrijden. Een kleiner imperium als het klassieke Athene bezondigde zich in haar veroveringsdrift aan dezelfde zonde. De even noodzakelijke als onvermijdbare en welkome bezetter uithangen: het is een soort mechanisme in de wereldgeschiedenis. In het Westen evenzo als bij lokale vorstendommen en wereldmachten in China, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Zo blijkt uit ‘Vrede en oorlog’. De wereldgeschiedenis die kortelings uit kwam, geschreven door de Belgische publicist en politiek wetenschapper Jonathan Holslag. De auteur is te gast.

De autoritaire verleiding

Alweer zes jaar geleden was hij correspondent in India. Ter plekke zag hij in de grootste democratie ter wereld een autoritair leider de verkiezingen winnen. Vergelijkbare verschijnselen deden zich voor in Turkije (Erdogan) en Hongarije (Orban). Sinds een jaar is hij correspondent in de Verenigde Staten, en ook daar kwam een politicus aan de macht, die nou niet zomaar overkomt als democraat in hart en nieren. En dan is bij dit alles Poetin en zijn Rusland nog niet eens genoemd. Historicus en correspondent Casper Thomas schreef over het autocratisch democratisch tekort het boek ‘De autoritaire verleiding’. De auteur komt erover praten.

Eten voor het oog

Lekker eten is een lust voor de maag en voor het oog. Maar hoe werd eten in het verleden gepresenteerd, op plaatjes, in kookboeken en in restaurants? De tentoonstelling ‘Feast for the Eyes. The Story of Food in Photography’ vertelt de geschiedenis van de voedselfotografie vanaf de negentiende eeuw tot heden.  En laat zien hoe we ons aan plaatjes verlekkerden. Kim Knoppers, curator van het Foto Museum Amsterdam, is te gast.

Het Spoor Terug: De zaak van Vermaning

In 1965 vond amateurarcheoloog Tjerk Vermaning een mammoetkamp bij Hoogersmilde in Drenthe. De gevonden vuurstenen werktuigen zette archeologisch Nederland op zijn kop, in een klap was de bewoningsgeschiedenis van Nederland radicaal gewijzigd: er leefden hier niet alleen soorten homo sapiens onder elkaar; 50.000 jaar geleden leefden hier ook Neanderthalers. Tien jaar later werd Vermaning gearresteerd en beschuldigd van vervalsing en oplichting. In 1978 werd hij vrijgesproken maar tot op de dag van vandaag wordt tussen amateur- en de beroepsarcheologen getwist over de vraag of we hier nu te maken hebben met de grootste archeologische ontdekking of de grootste archeologische vervalsing in Nederland. Een reconstructie, gemaakt door Gerard Leenders.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.