Lawrence of Arabia in Cinema OVT

OVT 7 juli 2019

In de nieuwe zomerserie Cinema OVT kijken Jos Palm en Laura Stek deze week naar Lawrence of Arabia met filmjournaliste Floortje Smit, Arabiste Ammeke Kateman en acteur Sadettin Kirmizyûz.

Verder in OVT: Vakantieman Willemijn van Dijk geeft een geheime reistip naar Abruzzo in Italië en in Het Spoor Terug de documentaire 'Tempo Doeloe' van Marten Minkema.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in je eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer je op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer je op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

Italiaans mysterie opgelost?

Stijn Fens over Italiaanse vermissingszaken

Een van de meest tot de verbeelding sprekende vermissingszakenuit de Italiaanse geschiedenis wordt wellicht komende donderdag opgelost, als twee graven op een kerkhof aan de voet van de St Pieter, op last van het Vaticaan, worden geopend. Het gaat om de zaak van Emanuela Orlandi, die in 1983, op 15 jarige leeftijd verdween, en waarover sindsdien talloze verhalen en complottheorieën de ronde doen.

Vaticaanwatcher van het dagblad Trouw Stijn Fens is te gast.

Cinema OVT: Lawrence of Arabia

over filmklassiekers die het verschil maakten

Hij lijdt aan een zwaar Messiascomplex. Zijn zelfgestelde opdracht: de Arabieren in het Midden Oosten bevrijden van het Turkse-Osmaanse juk. Want dat de baardige en barbaarse bedoeïenen dat zelf kunnen is ondenkbaar. We hebben het over Lawrence of Arabia, de ooit werkelijk bestaande Engelse officier die in de gelijknamige film mythische proporties krijgt. 

In de zomerserie 'Cinema OVT, over filmklassiekers die het verschil maakten’ deze week: Lawrence of Arabia. Deze film werd in 1962 opgenomen in de woestijn, met doorbraakrollen voor Peter O'Toole en Omar Sharif. De klassieker wordt besproken door filmjournaliste Floortje Smit, Arabiste Ammeke Kateman en acteur Sadettin Kirmizyûz.

De Vakantieman in Italië

een historisch verantwoorde reistip

De Vakantieman van deze week is classica Willemijn van Dijk, die eerder dit jaar bij ons te gast was met haar historische roman Het wit en het purper. Een roman die zich afspeelt aan het hof van keizer Claudius. Eerder schreef Willemijn van Dijk ook De opvolger, een biografie van Tiberius, en twee historische zeer verantwoorde reisgidsen: Puglia en Via Roma.

Haar vakantietip brengt ons deze week naar de Italiaanse streek Abruzzo. 

Het Spoor Terug: Tempo doeloe, een knellende omhelzing

een documentaire van Marten Minkema

Tempo Doeloe betekent letterlijk ‘de tijd van vroeger’ in Nederlands-Indie. Maar het is vooral de geheimzinnige plek 'waar je herinneringen leven aan een niet meer bestaand land in een niet meer bestaande tijd'. Die hoef je zelfs niet te hebben meegemaakt, want tempo doeloe lift mee door de generaties heen.

Kester Freriks (geboren in 1954 te Djakarta) schreef een pamflet met de titel Tempo Doeloe en wil die bijzondere nostalgie vieren en loskoppelen van de Nederlandse koloniale misdaden. Maar kan dat wel? Radiomaker Marten Minkema spreekt Kester Freriks en zijn
criticasters.

De website van Lara Nuberg heet gewooneenindischmeisje.nl.
En nog even de genoemde boeken op een rijtje:
Kester Freriks schreef 'Tempo Doeloe, een Omhelzing'

van Hans Visser verscheen de biografie 'Wieteke van Dort, Kind van Twee Culturen'

en de titel van het nieuwste boek van Marion Bloem - waaruit ze voorlas -is: 'Een Teken van Leven'.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij Radio Doc op 4 november 2018.

abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.