Woodstock 50 jaar

OVT 9 juni 2019

Woodstock is dit jaar een halve eeuw oud, en ons eigen Woodstock, Pinkpop, nadert die leeftijd ook. Hét moment om terug te blikken. Bij ons is cultuurfilosoof en schrijver Maarten Doorman, die in zijn boek De Romantische Orde een hoofdstuk over Woodstock schreef.

Verder in OVT: de protesten tegen 'Babistan', Marga Minco's 'bewariër', de column van John Jansen van Galen, iconische danser Noerejev, Katja Kreukels over haar vader die stiekem priester was, een Surinaamse familiegeschiedenis en in Het Spoor Terug: Voetbalvrouwen.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in uw eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer u op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer u op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

Babistan

‘Wegwezen Satan’ en ‘We willen niet in Babistan leven’, klonk het deze week op het Wenceslasplein in Praag. Tienduizenden demonstranten riepen premier Andrej Babis op om op te stappen, want de premier zou 17 miljoen euro aan Europees subsidiegeld hebben misbruikt voor eigen zaken. En dit is niet de eerste keer dat om Babis de sfeer van corruptie hangt. Wat is de achtergrond van de electorale macht van Babis en wat is er aan de hand met het land van de Fluwelen Revolutie, die in 1989 indruk maakte in heel Europa? Correspondent Laura Postma is te gast.

Marga Minco's 'bewariër'

Het is een bizar toeval. Afgelopen week bleek dat schrijfster Marga Minco dit jaar de P.C. Hooftprijs kreeg uitgereikt door de kleinzoon van een echtpaar dat in haar leven een uiterst pijnlijke rol heeft gespeeld. De ouders van Marga Minco hadden namelijk, voor ze door de nazi’s gedeporteerd zouden worden en in Sobibor vergast, hun spullen in bewaring gegeven bij de grootouders van de huidige bestuursvoorzitter van de P.C. Hooftprijs. Na de oorlog had Marga Minco de spullen tevergeefs bij hen proberen terug te halen. Te gast over deze curieuze affaire is de dochter van Marga Minco: schrijfster en journalist Jessica Voeten, die hierover deze week publiceerde in een boekje dat Prometheus naar aanleiding van de toekenning van de P.C. Hooftprijs uitgaf. Ook te gast is historicus David Barnouw.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Noerejev

Er is een nieuwe documentaire over het leven van Rudolf Noerejev, één van de beroemdste balletdansers ter wereld die uitgroeide tot een icoon van de popcultuur van zijn tijd. De film bestrijkt de periode vanaf het begin van zijn carrière tot aan het moment dat hij vanuit de Sovjet-Unie overliep naar het westen. De documentaire portretteert niet alleen de danser maar geeft ook een tijdsbeeld waarin de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was, de periode waarin Rudolf Noerejev uitgroeide tot een cultureel fenomeen. Oud-soliste van het Nationale Ballet Maria Bovet komt vertellen over haar persoonlijke ervaringen met Noerejev.

50 jaar Woodstock

Woodstock is dit jaar een halve eeuw oud, en ons eigen Woodstock, Pinkpop, nadert die leeftijd ook. Hét moment om terug te blikken. Bij ons is cultuurfilosoof en schrijver Maarten Doorman, die in zijn boek De Romantische Orde een hoofdstuk over Woodstock schreef.

Papa was priester

Hij hield het heel lange geheim voor haar. En zij had heel lang een vermoeden dat er iets met hem was. Dat kon ze zien aan allerhande kleinigheden, als hij een reisgebedje opzei voor ze op stap gingen, of als zijn horloge even zegende voordat hij het weglegde. Hij was, kortom, een gewezen priester en zij was zijn dochter. Over zijn weg naar het priesterschap toe en zijn weg ervan af, schreef ze het boek ‘Mijn vader was priester’. Joep en Katja Kreukels zijn te gast.

Surinaamse familiegeschiedenis

Hij was een arme ongeschoolde Hindoestaan, zij een arme katholieke Surinaamse vrouw. Ze trouwden in 1955 op z’n Hindoestaans. Welbeschouwd trouwden ze niet alleen met elkaar, maar ook met hun familie, hun tradities en religies. Een zoon uit het huwelijk, de Surinaamse voormalige politicus Stanley Raghoebarsing, tekende onder het pseudoniem K.R. Sing de geschiedenis van zijn vader en moeder op. In het boek ‘Uit de klei van Saramacca’ kijkt hij terug op zijn zowel Hindoestaanse als katholieke roots in Suriname. De auteur is te gast.

Het Spoor Terug: Voetbalvrouwen

Op 11 juni speelt het Nederlands vrouwenelftal haar eerste wedstrijd op het WK in Frankrijk. Als Europees kampioen hebben de vrouwen de favorietenstatus en trekken volle stadions, maar dat is heel lang anders geweest. Nog tot 1971 waren KNVB-voetbalvelden voor vrouwen verboden terrein. Wat was er allemaal voor nodig om het huidige succes te bereiken? Wies Bakker vroeg het aan de voetbalheldinnen van toen en nu. Een herhaling uit 2017.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.