De voorstelling 'Ons Wereldrijk'

OVT 15 december 2019

Theatergroep Hotel Modern maakte een ingenieus poppenspel over Nederlands koloniale verleden. In Ons Wereldrijk laten ze de opkomst en ondergang van ‘Ons Indië’ zien en brengen ze de eilanden en hun bewoners op een bijzondere manier tot leven. Te gast is theatermaker en kunstenaar Herman Helle.

Verder in OVT: de Afghanistan Papers, de column van Nelleke Noordervliet, de mug en de mensheid, een Green Deal voor Europa, de roemruchte Hohenzollern-familie eist kostbaarheden, socialistische seks en in Het Spoor Terug: de jongens van Soekaboemi deel 2.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Afghanistan Papers

De Amerikaanse regering heeft onder drie opeenvolgende presidenten de bevolking misleid over de oorlog in Afghanistan. Dat blijkt uit duizenden pagina’s aan vertrouwelijke documenten die The Washington Post verkreeg met een beroep op openbaarheidswetgeving. De regering verzweeg mislukkingen, manipuleerde statistieken en presenteerde niet behaalde successen.

Journalist en Afghanistankenner Bette Dam komt praten over de Afghanistan-papers.

Green (New) Deal

Klimaatorganisaties trekken al decennia aan de bel: we hebben een probleem. Deze week presenteerde Frans Timmermans de Green Deal, een plan waarmee we de crisis te lijf moeten gaan. Deze term 'Green Deal' komt niet uit de lucht vallen. In de Verenigde Staten is the Green New Deal gepresenteerd. Een ambitieus plan dat én economische ongelijkheid, én het milieuprobleem moet oplossen. Die term grijpt duidelijk terug naar vroeger: de New Deal van Franklin Delano Roosevelt uit het interbellum.

Waarom wordt juist deze term nu gebruikt? Daarover praten we met Amerikanist Markha Valenta. 

De mug en de mensheid

De mug. Nu een lastige zomerplaag, speelde ooit een hoofdrol in de menselijke geschiedenis. Van alle mensen die ooit op aarde hebben geleefd is bijna de helft omgekomen door een mug, grootse legers werden verslagen door muggenplagen, strategen zochten naar omwegen om de kleine steker te ontlopen, en sommige landen hadden niet eens bestaan als de mug zijn gewicht niet in de strijd had gegooid. Dat althans beweert de schrijver Timothy C. Winegard in zijn boek Mosquito.

Bart Knols, insectenkenner en schrijver van het Nederlandse boek Mug, bespreekt het boek.

Column Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Roemruchte Hohenzollern-familie eist kostbaarheden

De Hohenzollern-familie eist een indrukwekkende lijst met kostbaarheden van de Duitse overheid. Naast kunstwerken, kroonjuwelen en archiefstukken aast de familie op een paleis in Potsdam. Dat alles behoorde ooit toe aan het Huis Hohenzollern; de invloedrijke adellijke familie die negen Pruisische koningen en drie keizers voortbracht. Na de Tweede Wereldoorlog werden de eigendommen afgenomen. De hoge eisen van de familie Hohenzollern veroorzaken grote verontwaardiging in Duitsland. Want zaten er geen nazi-sympathisanten in de familie?

Lynn Stroo van het Duitsland Instituut is te gast over de netelige kwestie. 

Socialistische seks

Oost-Duitse vrouwen zouden meer orgasmes hebben gehad dan hun West-Duitse zusters. En gelijke kansen op de arbeidsmarkt, zoals die er onder het socialisme waren, leiden algauw tot minder ongelijkheid in bed. Dat zijn een paar van de opmerkelijke bevindingen uit het onlangs in vertaling verschenen boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme, geschreven door de Amerikaanse antropologe Kristen Ghodsee.

Iwona Gusc, cultuurwetenschapper aan de Webster Universiteit te Leiden las het boek en is te gast.

Theatervoorstelling 'Ons Wereldrijk'

‘Er wordt daar iets groots verricht’. Zo werd eeuwenlang gezegd over onze aanwezigheid in Indonesië. Tegenwoordig kijken we er met andere ogen naar. Want wat deden onze voorouders daar precies? En hoe werd dat wereldrijk van ons eigenlijk gebouwd? Op de schouders van de Javaan, Sumatraan en Balinees. Zoveel is duidelijk.

Onze koloniale geschiedenis is vanaf 19 december te zien in Theater Rotterdam in de voorstelling Ons Wereldrijk. Dit is een ingenieus poppenspel over het koloniale verleden gemaakt door theatergroep Hotel Modern. Te gast zijn maker en kunstenaar Herman Helle en historica Alicia Schrikker.

Het Spoor Terug: De jongens van Soekaboemi, deel 2

Drie oude mannen, alledrie dik in de negentig. Alledrie met een Nederlandse vader en een Indische moeder, en alledrie opgegroeid in een opvoedingsgesticht op West-Java. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlaten de jongens het gesticht. De een gaat bij het KNIL, de ander bij de Marine, en de derde is nog te jong om het leger in te gaan.

Documentairemaker Gerard Leenders volgde met deze mannen op leeftijd het spoor terug en maakte de documentaire ‘De jongens van Soekaboemi’. In deze uitzending hoort u het tweede deel.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.