De film 'Judy'

OVT 17 november 2019

De latere carrière van legende Judy Garland stond in groot contrast met haar vroegere werk zoals in 'The Wizard of the Oz'. Over deze latere periode in haar leven is de film 'Judy' gemaakt. Filmjournaliste Basje Boer komt deze film met ons bespreken.

Verder in OVT: geschiedenis op het IDFA, de carrière van Evo Morales, Arthur Weststeijn over het boek 'M. De zoon van de eeuw', historisch verantwoorde podcasts, de tolk van Java op toneel, de column van John Jansen van Galen, en in Het Spoor Terug: de Domela Passie.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De carrière van Evo Morales

Evo Morales is eindelijk afgetreden na zijn discutabele vierde herverkiezing. Toch begon hij zijn politieke loopbaan als held van de inheemse bevolking en het gewone volk. Historicus en Zuid Amerika-kenner Soledad Valvidivia Rivera komt praten over de eens geliefde Evo Morales en zijn zelf bewerkte ondergang.

Arthur Weststeijn over het boek ‘M. De zoon van de eeuw’

Zijn leven is al veel beschreven, maar deze roman M. De zoon van de eeuw vangt de hoofdpersoon volledig. Want alles wat lelijk, intrigerend, machtswellustig, idealistisch en gewoon opportunistisch was aan Benito Mussolini is erin te vinden. En dan is dit nog maar het eerste deel van de trilogie. Dit deel gaat over zijn eerste zes actieve politieke jaren (1919 – 1924), waarin het socialisme plaats maakt voor het fascisme.

M. De zoon van de eeuw van Antonio Scurati wordt besproken door Italië kenner en historicus Arthur Weststeijn.

Geschiedenis op het IDFA

Volgende week woensdag gaat het IDFA weer van start, met zoals elk jaar ook weer historische documentaires. Dit jaar wordt bijvoorbeeld de film State Funeral van regisseur Sergei Loznitsa vertoond. Daarin is een reconstructie van de geregisseerde en spontane depressie in Rusland na de dood van Stalin in 1953 te zien.

Filmkenner en liefhebber Felix Rottenberg bespreekt een selectie uit het historische aanbod.

De film 'Judy'

Judy Garland, ze is bekend om feel-good movies als The Wizard of Oz en Meet me in St. Louis waarin ze vrolijk het lieve kerstliedje ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’ ten gehore brengt. Judy Garland, kortom, staat voor warmte en knusheid. Toch is het einde van haar loopbaan een drama in veel bedrijven. Zo blijkt uit de biopic Judy die deze week in première gaat.

Filmjournaliste Basje Boer is te gast.

Column John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen.

De tolk van Java op toneel

Het boek De Tolk van Java van Alfred Birney was een bestseller, en nu is er het gelijknamige toneelstuk. Op de planken kunnen we meeleven met de hoofdpersoon Alan die lijdt onder een tirannieke Indische vader. Hun leven blijkt illustratief voor dat van menig gemengd Nederlands-Indisch gezin.
Dit weekend gaat het toneelstuk van het Hummelinck Stuurman Theaterbureau in première.

Te gast zijn regisseur Olivier Diepenhorst en actrice Denise Aznam.

Historisch verantwoorde podcasts

Op 17 november is het weer de week van de podcast op NPO Radio 1. Door het overweldigende aanbod is het lastig om te weten wat je écht niet mag missen. Gelukkig maakte onze redacteur en podcastfanaat Christianne Alvarado een schifting. In de uitzending vertelt ze ons over de leukste historisch verantwoorde podcasts van het moment, en hier kun je haar tips nog eens rustig teruglezen.

 

Het Spoor Terug: de Domela Passie

Op 18 November is het een eeuw geleden dat Domela Nieuwenhuis overleed. De socialistische voorman was bij leven al een legende. Hij kreeg mede vanwege zijn profetische voorkomen onder de arbeiders in het noorden van het land de bijnaam ‘Onze Verlosser’, 'Us Verlosser' in het Fries.

Zoals Bach het leven van Christus met meerdere passies herdacht, zo heeft zanger, historicus en componist Meindert Talma nu ook over Domela een muziekstuk geschreven: de Domela Passie. Een muzikale Spoor Terug, gemaakt door Mathijs Deen, naar het leven en lijden van 'Us Verlosser' 

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.