OVT

OVT 20 januari 2019

OVT zendt deze week uit vanuit het literatuurfestival Winternachten. Met onder meer Nelleke Noordervliet, Abdelkader Benali en David van Reybrouck. En met muziek van de Zuid-Afrikaanse rapper oftewel kletsrymer HemelBesem.

Verder in OVT: het eeuwige leven, de berberbibliotheek, vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi, de eerste homodemonstratie en historische boeken met Wim Berkelaar.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Europa

Het was de week waarin premier May het verloor van de politiek en het volk en waarin de Duitse AfD pleitte voor de afschaffing van het ondemocratische Europese parlement. Kortom, een geschikt moment om stil te staan bij Europa en de democratie. Want leidt meer democratie nou juist tot meer of tot minder Europa? Kan de gemiddelde Europeaan wel worden verleid tot liefde voor het Europese huis? Een gesprek met historicus en democratie-verbeteraar David van Reybrouck.

Eeuwig leven

We willen niet meer zoals vroeger dood, om vervolgens in het paradijs onsterfelijk te worden. Stervelingen van nu willen gewoon nooit meer het tijdelijke achter zich laten, ze willen forever young zijn, als het even kan. Schrijfster en journaliste Ellen de Bruin, winnares van de Anton Wachter Prijs, beschrijft in ‘Onsterfelijkheid voor beginners’ de verschillende wegen naar eeuwig leven, het thema van het Winternachten Festival. De auteur is te gast.

Column

De column is deze week van Abdelkader Benali.

God praat Afrikaans

Rapper en schrijver Simon Witbooi -- bekend als rapper HemelBesem – schreef onlangs ‘God praat Afrikaans’, een pleidooi voor het Afrikaans als literaire wereldtaal. Simon Witbooi is als rapper te gast en komt ook praten over zijn apologie voor zijn moedertaal.

Berberbibliotheek

Het is inmiddels een indrukwekkende collectie: de berberbibliotheek, vol met boeken van schrijvers die een eigen Berbers geluid laten horen in proza en poëzie. Binnenkort verschijnt het laatste deel. Een gesprek met initiatiefnemer en schrijver Asis Aynan.

Hendrik Witbooi

Hij zou de geschiedenis ingaan als een van de grootste Afrikaanse vrijheidsstrijders. Hendrik Witbooi, waarvan rapper Simon Witbooi een afstammeling is, verenigde het volk van Nama tegen de Duitse koloniale indringers onder leiding van Heinrich Göring. Conny Braam schreef een boek over Hendrik Witbooi en komt praten over de voorvader van de rapper HemelBesem.

Nelleke Noordervliet

Zondag zal Nelleke Noordervliet de Constantijn Huygens-prijs voor haar oeuvre in ontvangst nemen. Een oeuvre waarin de struikelende, aarzelende, maar vaak ook dapper doortastende mens uit het verleden volop aanwezig is. Want of het nou over haar  grootmoeder uit ‘Altijd roomboter’ gaat of over de fictieve dochter van een moffenhoer uit haar roman ‘In de naam van de vader’, altijd moet de lezer mee op ontdekkingstocht door de menselijke ziel. Een gesprek met Nelleke Noordervliet.

Eerste homodemonstratie

Liepen ze in een roze wolk of waren ze overtuigde activisten? De pioniers van de homobeweging demonstreerde op 21 januari 1969 op het Binnenhof in Den Haag. Het bleek de allereerste homodemonstratie in Europa. Activiste van het eerste uur, Joke Swiebel, kijkt met ons terug op de gebeurtenis, op de demonstranten en op de samenleving van toen. En ze maakt de balans op. Welke verwachtingen kwamen uit en welke idealen gingen teloor?

Historische boeken

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal: ‘R.P. Cleveringa. Recht, onrecht en de vlam der gerechtigheid’ door Kees Schuyt; ‘Het verraad van de intellectuelen’ door Julien Benda; ‘Ze kwam uit Marioepol’ door Natascha Wodin; en 'Onderdrukt door de verlosser: een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu' door Hester den Boer.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.