OVT

OVT 24 februari 2019

Wat begon als een vreedzame demonstratie van de gele hesjes uit begin negentiende eeuw in Engeland, ontaardde in een bloedbad door toedoen van de militaire politie. Het drama uit 1819, bekend als het drama van Peterloo, is nu verfilmd en is vanaf 28 februari te zien in de bioscoop. Historicus Dennis Bos blikt vooruit op de film en terug op een van de eerste arbeidersopstanden uit de negentiende eeuw.

Verder in OVT: Choupette, de column van Abdelkader Benali, de Islamitische terrorismeklassieker, Sodoma in Rome, zwerfkeien met heimwee, boeken met Wim Berkelaar en in Het Laatste Woord met Arnon Grunberg: Vriend en Vijand.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Choupette

‘Zij is het middelpunt van mijn leven, mijn eigen Greta Garbo’, aldus de deze week overleden modeontwerper Karl Lagerfeld over zijn poes Choupette. Als het even meezit erft de kattige weduwe een bedrag van 700 miljoen.
Een vergelijkbare liefde etaleerde Michael Jackson voor zijn huisaap Bubbles, waarvan niet bekend is of de chimpansee ook rijkelijk bedeeld is bij de erfenis. Erno Eskens komt praten over beroemde huisdierlevensgezellen, hun beroemde baasjes en hun erfenissen.

Gele hesjes bij Peterloo

Wat begon als een vreedzame demonstratie van de gele hesjes uit begin negentiende eeuw ontaardde in een bloedbad, door toedoen van de militaire politie. Het drama uit 1819, bekend als het drama van Peterloo, is nu verfilmd en is vanaf 28 februari te zien in de bioscoop. Historicus Dennis Bos blikt vooruit op de film en terug op een van de eerste arbeidersopstanden uit de negentiende eeuw.

Column

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Islamitische terrorismeklassieker

Zijn teksten inspireerden Osama Bin Laden en Mohammed B en worden gezien als een tikkende tijdbom van het islamitisch fundamentalisme en terrorisme. Toch is de dertiende-eeuwse radicale islamfilosoof Ibn Taymiyya in het Westen tamelijk onbekend, behalve dan op internet, waar hij onder extremisten een hit schijnt te zijn. Arabiste Machteld Allan vertaalde de klassieke tekst van de dertiende-eeuwse filosoof in het Nederlands en is te gast.

Sodoma in Rome

‘Hij is lid van de parochie.’ Zo praat men in het Vaticaan onder elkaar over het best bewaarde publieke geheim ter plekke. Minstens de helft van de kardinalen is openlijk homofoob als dekmantel voor hun eigen homoseksualiteit, aldus socioloog en schrijver Frederic Martel. Zijn opzienbarende boek, dat deze week verscheen, roept de vraag op of de verzwegen homoseksualiteit medeschuldig is aan het seksueel misbruik en vergelijkbare misstanden in de kerk. Vaticaankenner Stijn Fens bespreekt Martels boek ‘Sodoma. Het geheim van het Vaticaan’.

Zwerfkeien met heimwee

Ze hebben ook hun onvervreemdbare rechten: de zwerfkeien. Zo’n 200.000 jaar geleden kwamen ze als gevolg van de ijstijd terecht in het huidige Drenthe. ‘Daar doen mensen nu erg emotioneel over die stenen’, aldus kunstenaar Bart Eysink Smeets. Hij wil de stenen, tenminste een zwerfkei, terugbrengen naar het land van herkomst. Een gesprek over zwerfkeien als repatrianten.

Historische boeken

Historicus en recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal ‘Arbeidersbestaan’ door Jacques Giele; ‘Lotharingia. Een persoonlijke geschiedenis van Europa’ door Simon Winder; ‘Helden. De grote avonturen uit de Griekse mythologie’ door Stephen Fry; en ‘Kafka’s laatste proces. De strijd om een literaire nalatenschap’ door Benjamin Balint.

Het Laatste Woord: Vriend en Vijand

Een gemeenschap die geen vijand heeft of op z’n minst het idee van een vijand, gaat naar de donder, schreef de politiek denker Carl Schmitt in 1932. Zijn klassiek boek ‘het begrip politiek’ is uiterst actueel nu identiteitspolitiek, vijanddenken en uitsluiting in de samenleving weer aan de orde van de dag lijken. Arnon Grunberg schreef Vriend en Vijand over het denken van Schmitt en bespreekt zijn klassieker.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.