The Dark Knight in Cinema OVT

OVT 25 augustus 2019

In de zomerserie Cinema OVT kijken Jos Palm en Laura Stek deze week naar The Dark Knight met film-en cultuurwetenschapper Dan Hassler Forest, acteur en Batman-fan Sadettin Kirmiziyüz en filmjournalist Floortje Smit.

Verder in OVT: Vakantieman Janna Coomans geeft een geheime reistip naar Bulgarije en in Het Spoor Terug de documentaire 'Moord en brand in de buurt' van Maartje Duin.

luister naar OVT

elke zondag tussen 10 en 12 uur op NPO Radio 1

OVT is ook terug te luisteren in je eigen podcastapp. Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Abonneer je op de fragmenten-podcast via ►iTunes of ►RSS-feed.
Abonneer je op de hele uitzending via ►iTunes of ►RSS-feed of ►Stitcher.

Archeologisch erfgoed Syrie

Journalist Joost Vermeulen is net terug uit Syrie om, samen met kunstenaar Theo de Feijter, de schade aan het archeologische erfgoed te bekijken. Hoe staat de antieke oase-stad Palmyra er bijvoorbeeld bij? Dit weekend verschenen er 2 grote stukken in Archeologie Magazine en het Geschiedenis Magazine

Cinema OVT: The Dark Knight

over filmklassiekers die het verschil maakten

Het heeft er alle schijn van dat de beste Batman-film ooit verwijst naar de meest schokkende terroristische aanslag in het Westen, naar 9/11, naar de aanval op het World Trade Center in 2001. Want de stad van Batman, Gotham, dreigt op het eind van de film ten onder te gaan door toedoen van het kwaad dat uit haat en afgunst paniek zaait en chaos oogst. De verpersoonlijking van dat kwaad is niemand minder dan The Joker, een volslagen onberekenbare zelfbenoemde vijand van geluk en vooruitgang, die allerhande agressieve lakeien achter zich heeft staan die over de modernste superieure wapens beschikken. De stad staat dankzij hun onvoorspelbare gewelddadigheden in vuur en vlam en de burgers kunnen zich alleen redden door per schip te vluchten. Maar The Joker, zo blijkt, heeft buiten Batman, the Dark Knight, gerekend. Door een combinatie van halsbrekende toeren, intelligente analyse, onversaagde stoutmoedigheid en superieur inzicht weet hij Gotham op het nippertje te redden van de op hand zijnde apocalyps.

Fantasy als voertuig van eigentijdse angsten en obsessies. Het is zo oud als het genre zelf. En het is in The Dark Knight opnieuw aan de orde. De echte Batman-liefhebber moet wel even slikken, want de schattige Batman van vroeger met zijn klungelige Batmobiel en zijn homo-erotische hulpje Robin is in deze film nergens te bekennen. Batman is zwart van binnen en van buiten en staat desondanks toch in dienst van het goede.

De film wordt besproken door film-en cultuurwetenschapper Dan Hassler Forest, acteur en Batman-fan Sadettin Kirmiziyüz en filmjournalist Floortje Smit.

De Vakantieman in Bulgarije

een historisch verantwoorde reistip

Vakantieman (m/v) deze week en mediëvist Janna Coomans neemt ons mee naar Buzludha in Bulgarije. Ze houdt een pleidooi voor de ongehoorzame toerist, met als voorbeeld een Sovjet-ufo.

Het Spoor Terug: Moord en brand in de buurt

een documentaire van Maartje Duin

Amsterdam veryupt. De stad groeit met 10.000 inwoners per jaar en is vooral in trek bij jonge witte hoogopgeleiden. Ze trekken de oude arbeidersbuurten in. Daar is niet iedereen blij mee met hun komst.

Radiomaker Maartje Duin kocht een huis in de Spaarndammerbuurt, van oudsher de bakermat van de sociale woningbouw. In deze documentaire zoekt ze haar buren op en doet ze een poging tot verzoening.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij Radio Doc op 17 april 2016.

abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.