In memoriam 2019

OVT 29 december 2019

In de laatste uitzending van het jaar houdt OVT traditioneel een eigen requiem. Ook dit jaar bespreken we een aantal bijzondere figuren die de wereld dit jaar ontvallen zijn. Dat doen we met Xandra Schutte, Wim Berkelaar en Abdelkader Benali.

Verder in OVT: Leonard Cohen en zijn Marianne, de column van John Jansen van Galen en in Het Spoor Terug: Vuurwerk met Oud&Nieuw?!

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Verder zonder Deelder en Doris Day

Ieder jaar ontvallen ons weer bekende en minder bekende vooraanstaande figuren. Zowel uit Nederland als uit heel de wereld. Ook dit jaar weer. Vandaag houden we ons jaarlijkste in memoriam in de ether, onze eigen requiemdienst.

Met onder meer aandacht voor de schrijvers Gyõrgy Konrad en Toni Morrison, de eerste zwarte voetballer in Oranje Humphrey Mijnals, de Amerikaans historicus en cultuurcriticus John Lukacs, de acteur Bruno Ganz en de actrice Doris Day.

Met bijdragen van historicus Wim Berkelaar, schrijver en journalist Abdelkader Benali, en journalist en publicist bij de Groene Amsterdammer, Xandra Schutte.

Leonard Cohen en zijn Marianne

Je hebt de verpletterende relatie van John en Yoko, en je hebt de liefdevolle destructieve relatie van Kurt Cobain en Courtney Love. Maar als het om de romantiek gaat, haalt niemand het bij Leonard en Marianne.

Het is een van de mooiste liefdesgeschiedenissen uit de popmuziek: de relatie tussen Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. Bezongen in ‘So Long Marianne’, en nu bijna een halve eeuw later verfilmd door Nick Broomfield. De regisseur maakte een aangrijpende documentaire over hun liefde. Leonard Cohen-fan, psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter is te gast.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Het Spoor Terug: Vuurwerk met Oud&Nieuw?!

Ieder jaar weer vallen er doden en zwaargewonden door het overmatig en ondoordacht afsteken van vuurwerk. Komt er een verbod op consumentenvuurwerk? En komt daarmee een eind aan een lange Nederlandse traditie met Oud&Nieuw? Zo oud is die traditie trouwens niet. Radiomaker Marten Minkema zoekt naar de oorsprong en spreekt met ooggetuigen.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.