Dwarsdenker des vaderlands

OVT 1 maart 2020

Op 2 maart is het 200 jaar geleden dat Multatuli werd geboren. Hij staat bekend als de dwarsdenker des vaderlands, de criticus van onze misdaden in Ons Indie. Maar hoe recalcitrant was Eduard Douwes Dekker eigenlijk?

Verder in OVT: de dove Beethoven, Ewald Engelen en Merijn Oudenampsen over de nieuwe Piketty, in Het Spoor Terug: Ouders van toen en nu, deel 2: De nieuwe baby en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De nieuwe Piketty met Ewald Engelen en Merijn Oudenampsen

Waarom is de ongelijkheid in de wereld zo hardnekkig en waarom denken we sinds Thatcher en kompanen dat het niet anders kan? Waarom denken we dat ongelijkheid de onzichtbare hand is achter onze moderne economie? Dat is de hamvraag uit het nieuwe boek van de Franse rockster-econoom Thomas Piketty. Om het neo-liberalisme te duiden duikt hij in zijn nieuwe boek Kapitaal en ideologie diep de geschiedenis in.

Economisch journalist Ewald Engelen en politicoloog Merijn Oudenampsen zijn te gast.

De column van Sana Valiulina

De column is deze week van Sana Valiulina.

Marion Bloem over haar nieuwe boek 'Indo'

'"Kijk, kijk, een Indo," zeiden mijn ouders en andere familieleden verheugd als ze op tv in een muzikant, presentator, of sportfiguren een Indo-Europeaan meenden te herkennen.' Zo schrijft Marion Bloem in haar nieuwe boek, Indo, dat niet alleen over die nostalgie, maar evenzo over het pijnlijke Indonesische verleden gaat. De schrijfster schreef haar familiegeschiedenis om zowel Nederland als de mensen uit het voormalige Nederlands-Indie een historisch geweten te geven.

Marion Bloem is te gast.

Multatuli-jaar 2020

Op 2 maart is het 200 jaar geleden dat Multatuli werd geboren. Hij kreeg onlangs een gedenksteen in de Nieuwe Kerk, en 2020 is tot zijn jaar uitgeroepen. Maar ondertussen staat zijn huis in de Korsjespoortstraat te verpieteren. Nederland eert op zijn manier Multatuli, zijn grootste schrijver. Hij staat bekend als de dwarsdenker des vaderlands, de criticus van onze misdaden in Ons Indie. Maar hoe recalcitrant was Eduard Douwes Dekker eigenlijk en was hij wel de antikoloniaal die tegenwoordig van hem gemaakt wordt?

Te gast is Dik van der Meulen, schrijver van de biografie Multatuli. Leven en werken.

Is de schedel van Plinius de Oudere gevonden?

Een team van Italiaanse wetenschappers bracht afgelopen maand vol trots het nieuws naar buiten: de schedel van Plinius de Oudere was  gevonden. De schedel van de man die het encyclopedische werk Naturalis Historia schreef en die op dramatische wijze om het leven kwam toen de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus Pompeii verslond.

Zou het werkelijk? Wij bellen met classicus en historicus Raphael Hunsucker, standplaats Rome. 

Beethoven: Lost in Silence

In dit Beethovenjaar komen alle aspecten van Ludwig van Beethoven aan bod. Daar horen ook zijn laatste jaren bij, waarin hij steeds dover werd. Beethovens Grote Fuga, die hij componeerde toen hij bijna helemaal doof was, staat daarin centraal. De voorstelling Beethoven Lost in Silence gaat deze week in première in Theater Bellevue in Amsterdam.

Altvioliste en bedenker van de voorstelling Esther Apituley is te gast.

Het Spoor Terug: Ouders van toen en nu, deel 2: De nieuwe baby

'Ik heb twee dochters, ben vier keer zwanger geweest, heb er diverse programma’s over gemaakt, dus ik dacht: over kinderen krijgen weet ik toch wel iets!', aldus radiomaker en kersverse oma Michal Citroen. Maar al in de eerste maanden na de geboorte van haar kleinzoon ontdekte ze dat ouders van nu voor heel andere problemen staan dan zij in haar tijd. Elk kind blijkt een zorgenkindje, van de ouders, de omgeving en de samenleving.

Michal Citroen ging op ontdekkingstocht naar de huidige zwangerschapsbeleving en maakte een tweedelige documentaire over de ouders van toen en nu. Zondag het tweede deel.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.