75 jaar NIOD

OVT 3 mei 2020

Op 8 mei bestaat het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) 75 jaar. Vanaf het begin verzamelde het instituut talloze dagboeken, brieven en kattebelletjes van gewone mensen over de bezetting. Historicus en documentalist van het NIOD René Kok is te gast.

Verder in OVT: het requiem van Theresienstadt, de klassieker 'Plagues and peoples', eerbetoon aan Alexander Münninghoff, de column van Sana Valiulina en in Het Spoor Terug: Operatie Onthechting, deel 1.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Requiem van Theresienstadt

“Wij zullen voor de nazi’s zingen, wat we hun niet kunnen zeggen”– dat vertelde de dirigent Rafael Schächter zijn koor van medegevangenen in het concentratiekamp Theresienstadt.  Samen met hen voerde hij in dat kamp meermaals het Requiem van Verdi op, waarin ze onder andere “Libera Me”, oftewel “bevrijd mij” zongen. De laatste opvoering van het koor was in juni 1944, ten overstaande van het Rode Kruis en de top van de nazipartij. Kort daarna werden de meeste koorleden op transport naar Auschwitz gezet.

Op 3 mei, precies 75 jaar na de bevrijding van Theresienstadt, zou een muzikale voorstelling over het kampkoor worden opgevoerd in Amsterdam. Dat gaat niet door vanwege de coronacrisis, maar we spreken wel met Julie-Marthe Cohen, initiatiefneemster van het project 'Requiem van Theresienstadt' en conservator bij het Joods Historisch Museum.

In memoriam: Alexander Münninghoff

Op 28 april 2020 is journalist, schrijver, Ruslandkenner en schaakliefhebber Alexander Münninghoff overleden. Hij was in de 28-jarige geschiedenis van OVT regelmatig te gast als deskundige. Ook was hij 13 jaar lang als columnist aan ons programma verbonden. Nelleke Noordervliet, ook columnist in OVT, was al sinds haar studietijd bevriend met hem. En met haar gedenken wij Alexander, of Sacha, zoals hij door vrienden genoemd werd.

Klik hier voor een verzameling van zijn beste columns.

De weer actuele klassieker: 'Plagues & Peoples'

 “Voor de meeste lezers van dit boek zal de wereldgeschiedenis nooit meer hetzelfde zijn,” zo schreef de New York Review of Books over het boek Plagues and Peoples van historicus William H. McNeill. Het boek sloeg bij verschijning in 1976 in als een bom. McNeill poneerde namelijk dat de geschiedenis van de mensheid niet werd bepaald door de mens zelf, maar door minuscule microparasieten als de pest of de pokken. Het was in de jaren ’70 een revolutionair en moeilijk te bevatten idee: infectieziektes als bepalende factor in de geschiedenis. 

Nu, sinds corona, zullen we er allemaal een stuk ontvankelijker voor zijn. Reden te over om deze historische klassieker te bespreken met Big History historicus Esther Quaedackers van de Universiteit van Amsterdam en medisch historicus Floor Haalboom van het Erasmus MC.

Oorlogsdagboeken

Het was een van de eerste dingen die Nederland deed, na de bevrijding: het oprichten van een Instituut voor de Oorlog. Het ging het NIOD heten, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Het zou bekend worden als het instituut van dokter Loe de Jong, de vaderlandse geschiedschrijver van de oorlog. Maar vanaf het begin verzamelde het Instituut ook talloze dagboeken, brieven en kattebelletjes van gewone mensen over de bezetting. Inmiddels is de collectie egodocumenten zo vermaard dat de New York Times er een groot artikel aan besteedde. De collectie is een temperatuurmeter van het denken en voelen van gewone Nederlanders tijdens de oorlog.

Historicus en documentalist van het NIOD René Kok komt in OVT vertellen over de brieven en dagboeken.

De column van Sana Valiulina

Mijn hoofd knalt uit elkaar van onzekerheid

De column is deze week van Sana Valiulina. 

Het Spoor Terug: Operatie Onthechting, deel 1

In 2012 erft de Amsterdamse fotograaf Marianne Ingleby het archief van haar Amerikaanse opa Bruce Elkus. Als fotograaf in dienst van het Amerikaanse leger legde hij in 1945 het staartje van de Tweede Wereldoorlog vast op het Japanse eiland Iwo Jima. De rauwe en heftige foto's geven een heel ander beeld van de oorlogsstrijd dan de wereldberoemde heroïsche foto 'Raising the Flag on Iwo Jima'. In deel 1 vraagt Marianne zich af: hoe uniek is het archief van mijn opa eigenlijk? 

Een coproductie van VPRO & Prospektor, gemaakt door Laura Stek i.s.m Marianne Ingleby, onder eindredactie van Eefje Blankevoort. 

Eindmix: Arno Peeters. Projectleiding: Laura Verduijn. Stemacteurs: Maarten Heijmans en Dafne Holtland. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.

Het eerste deel van Operatie Onthechting terugluisteren én kijken? Dat kan hier.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.