OVT

OVT 6 december 2020

Nog nooit is de geschiedenis van Indonesië zo uitvoerig in kaart gebracht. David van Reybrouck en Martin Bossenbroek schreven beiden een standaardwerk over deze voormalig kolonie. Een uitvoerig gesprek met de twee historici en schrijfster Lara Nuberg, naar eigen zeggen 'gewoon een Indisch meisje'.

Verder: Bas Von Benda-Beckmann en Eva Schloss over 'Na het Achterhuis', 'Oproerkraaiers' met Sunny Bergman en Jerry Afriyie, Sarah Adams over abolitionistisch 'blackfacing' en de column van John Jansen van Galen.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

David van Reybrouck, Martin Bossenbroek en Lara Nuberg over Indonesië

OVT staat een uur lang (11.00-12.00) volledig in het teken van de geschiedenis van Indonesië. Daarover verschenen de afgelopen maand twee indrukwekkende boeken: Revolusi van David van Reybrouck en De wraak van Diponegoro van Martin Bossenbroek. Naast de beide auteurs is ook Lara Nuberg, historica van Indische afkomst van wie volgende week het boek In haar voetsporen verschijnt, te gast. Dit nog te verschijnen boek schreef ze samen met de Indonesische Lala Bohang, over een zoektocht naar een gemeenschappelijk Nederlands en Indonesisch verleden.

Dat gemeenschappelijke verleden en hoe de kijk daarop aan het veranderen is in Nederland is het centrale thema in het gesprek met de drie auteurs.

Bas Von Benda-Beckmann en Eva Schloss over 'Na het Achterhuis'

Broodmager was ze in het kamp, op sterven na dood. In alles het contrast van het meisje dat het beroemdste boek over de oorlog schreef, aldus de schrijver van het boek Na het achterhuis, historicus Bas Von Benda-Beckmann. Hij reconstrueerde hoe het Anne Frank en de andere onderduikers in de kampen verging.

Eva Schloss was één van hen. Ze maakte in de oorlog hetzelfde mee als Anne Frank: onderduik, arrestatie en deportatie. Ze was een buurmeisje van Anne op het Merwedeplein in Amsterdam, en later zou ze haar stiefzusje worden toen haar moeder na de oorlog trouwde met Otto Frank.

Bas Von Benda-Beckmann en Eva Schloss zijn te gast.

'Oproerkraaiers' met Sunny Bergman en Jerry Afriyie

In haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman waarom activisten zo'n slechte reputatie hebben, terwijl we ook heel veel maatschappelijke vooruitgang te danken hebben aan hun noeste werk: van vrouwenkiesrecht en natuurbescherming tot de afschaffing van de slavernij. Sunny Bergman is te gast, samen met activist Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet. Hij is een van de geportretteerde activisten uit de documentaire.

Oproerkraaiers is maandag 7 december te zien op NPO 2 om 20:25.

Sarah Adams over abolitionistisch 'blackfacen'

Het lijkt erop dat het toppunt van de zwartepietendiscussie achter de rug is. Steeds meer mensen zijn het erover eens dat we van dit stereotype uit een vervlogen tijd af moeten. Maar dat deze traditie van blackface nóg verder teruggaat dan we al dachten, en dat juist vanuit abolitionistische hoek dit raciale stereotype de wereld in is geholpen, dat weet eigenlijk niemand.

Sarah Adams wijdde haar proefschrift aan de representatie van tot slaaf gemaakten op het Nederlandse toneel in de achttiende eeuw. Ze is bij ons te gast.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.