De mislukte Turkijedeal

OVT 8 maart 2020

Van zowel aan de Turkse als de Griekse grens verschenen beelden van opeengepakte wanhopige vluchtelingen. Europa lijkt het vluchtelingenprobleem hardnekkig over te laten aan zijn grenslanden. Journalist Linda Polman schreef onlangs 'Niemand wil ze hebben' over onze omgang met de vluchtelingen en is te gast.

Verder in OVT: filmprogramma Black Light in filmmuseum Eye, Piet de Rooij over zijn boek 'Alles, en wel nu!', Abdelkader Benali over het theaterstuk Hamlet Nieuw-West, Michel Maas over Imelda Marcos in the Kingmaker, de column van Micha Wertheim, Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Sophie Derkzen over 'Wij zijn Angela' en 'Camus, de mens in opstand'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Imelda Marcos in the Kingmaker

“Die vrouw die meer dan drieduizend paar schoenen had”, dat zullen oudere luisteraars ongetwijfeld denken bij het horen van de naam: Imelda Marcos, echtgenote van de Filipijnse oud-dictator Ferdinand Marcos. Over haar is binnenkort een documentaire in de bioscopen te zien, getiteld “Kingmaker”. Een onthutsend portret, van een vrouw die in een geheel eigen wereld lijkt te leven.

Wij hebben Michel Maas te gast, heel lang Azië correspondent voor de Volkskrant en ook Radio 1.

Van Blaxploitation naar Black Girl Magic

Van Wan Pipel tot Alleen maar nette mensen, van Boyz in the Hood tot Black Panther: films met en voor zwarte mensen zijn er in vele vormen. Wat voor ontwikkeling heeft zwartheid op het witte doek doorgemaakt? Filmmuseum Eye heeft rondom dit thema het programma Black Light samengesteld, dat afgelopen vrijdag geopend werd.

Regisseur Maarten van Hinte werkt mee aan het programma en is te gast.

Hamlet in Nieuw-West

To have or to have not. Zo is de beroemde zin To be or not to be in de nieuwe bewerking van Hamlet omgevormd. Het tijdloze stuk speelt zich ditmaal af in Amsterdam Nieuw-West anno 2020, waar het grote geld tastbaar is en status wordt afgemeten aan het aantal volgers op Instagram.

Abdelkader Benali, die het stuk van Shakespeare bewerkte is te gast samen met de hoofdrolspeler Sabri Saddik.

De column van Micha Wertheim

De column is deze week van Micha Wertheim.

De mislukte Turkije-deal

Hartverscheurende beelden verschenen deze week, van zowel de Turkse als de Griekse grens verschenen beelden met opeengepakte wanhopige vluchtelingen. Europa lijkt het vluchtelingenprobleem hardnekkig over te laten aan zijn grenslanden. Is het afschuiven van het vluchtelingenprobleem op de randgebieden inmiddels een tweede natuur, een soort historische reflex van Europa?

Journalist Linda Polman schreef onlangs Niemand wil ze hebben over onze omgang met de vluchtelingen en is te gast.

Gouden boomer-jaren: Alles, en wel nu!

Het was de tijd van bevrijding en ontvoogding, van het onvermijdelijke rijtje The Beatles, The Stones en Dylan. De generatie die het meemaakte sprak erover alsof ze haar eigen ‘gouden eeuw’ beleefde in de jaren zestig. Maar hoe bijzonder was het tijdperk van de boomers eigenlijk, en kwam al die bevrijding zomaar uit de lucht vallen?

Emeritus hoogleraar geschiedenis en boomer Piet de Rooij schreef het boek Alles! En welnu! Een geschiedenis van de jaren zestig. De historicus is te gast.

Wij zijn Angela met Sophie Derkzen en Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Wij zijn Angela. Zo heet het boek waarin Angela Merkel wordt geportretteerd door elf vrouwelijke auteurs van jong en oud. Voor de een is Angela een rolmodel, voor de ander een zeer opmerkelijk politica in mannenland Duitsland.

Auteurs Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Sophie Derkzen komen praten over hun Angela.

Camus, de mens in opstand

De boekenweek die deze week weer losbarst, staat ditmaal in het teken van dwarsdenkers. Een van de belangrijkste en invloedrijkste eigenzinnige denkers van de vorige eeuw was Albert Camus. ‘Ik ben in opstand, dus ik ben’, schreef hij vrij naar Descartes in zijn beroemde boek De mens in opstand.

Het boek uit 1951 is in onze tijd van demonstraties tegen dictatoriale regimes over de hele wereld nog altijd actueel, aldus historicus Wim Berkelaar. De historicus bespreekt de klassieker.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.