Thema-uitzending over racisme

OVT-special over racisme

Zondag 12 juli organiseert de NPO een themadag over racisme en discriminatie, en OVT doet mee. Want als we het over deze onderwerpen hebben, moeten we praten over de wortels ervan: het koloniale verleden. Daarom praten we met de pionier in Nederlands slavernijonderzoek Humphrey Lamur, socioloog Zawdie Sandvliet en historica Lara Nuberg.

Verder in OVT: Vakantieman Astrid Sy geeft ons een geheime reistip naar Syrië en in Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders, deel 7.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het eerste slavernijonderzoek met Humphrey Lamur

In het kader van de themadag “Nederland tegen racisme”, gaat het in OVT over de wortels van dat racisme: het koloniale verleden. Met verhalen over oorlog, onderdrukking en slavernij en hoe dat doorwerkt in het heden.

Humphrey Lamur, emeritus hoogleraar sociologie en antropologie, onderzocht als een van de eersten in Nederland het slavernijverleden. Waar kwam hij achter, en hoe was het om in die tijd dat onderzoek te doen? 

De boekentip van prof. em. Lamur: Rudie van Lier, Samenleving in een grensgebied: Een sociaal-historische studie van Suriname (1949).

Afro-Nederlandse studies met Zawdie Sandvliet

We kennen misschien de Afro-American Studies, maar er bestaat ook zo iets als Afro-Nederlandse studies. Althans, aan de Hogeschool van Amsterdam dan. Daar geeft Zawdie Sandvliet het vak, dat hij zelf ontwikkelde. Hoe ontstond dit vak, en wat is het eigenlijk? 

Een gesprek met Zawdie Sandvliet en Tenisha Nahar, een van zijn oud-studenten, Tenisha Nahar. 

De boekentip van Tenisha Nahar: Philomena Essed, Alledaags racisme (1984). En die van Zawdie Sandvliet: Michel-Rolph Trouillot, Silencing the past (1995).

Documentaire 'Wat ervan overbleef' met Lara Nuberg

Hoe kijken we in Nederland naar de voormalige kolonie Indonesië? En hoe kijken Indische Nederlanders daarnaar? Historicus en journalist Lara Nuberg ging op onderzoek uit in haar eigen familie. Het resultaat, de radiodocumentaire  'Wat ervan overbleef' wordt op 12 juli om 21:00 uitgezonden bij RadioDoc op NPO Radio 1.

Lara Nuberg is te gast. Haar boekentip voor de vakantie is: Pramoedya Ananta Toer, Aarde der mensen (1980).

De Vakantieman: Astrid Sy in Syrië

een historisch verantwoorde reistip

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) het verwoeste en weer opgebouwde klooster Mar Sarkis in Syrië als reisbestemming. Andere Tijden-presentator Astrid Sy werd hier verliefd op middeleeuwse geschiedenis en het Midden-Oosten. 

Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 7

De plantage zelf

Maartje’s moeder komt aan in Suriname en begrijpt weinig van het verdriet over het slavernijverleden. De verwaarloosde staat van het historisch erfgoed in Paramaribo helpt niet mee om het invoelbaar te maken.  Toch gaan Maartje en haar moeder samen met Peggy, haar tante en oudoom mee naar Tout Lui Faut. Op een vroege, warme woensdagmorgen gaan ze op pad: drie generaties nazaten van tot slaafgemaakten en twee generaties nazaten van een slaveneigenaar. Wat zou er over zijn van de plantage? 

Een Prospektor / VPRO / NPO Radio 1 productie van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva, met ondersteuning van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Reageren? Stuur een whatsapp of voicemailbericht naar: 06 83 48 42 78. Meer weten over de serie? Klik hier.

 

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.