De hypocriet in De ware aard #1

OVT 19 juli 2020

In de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Belijdenissen' van Augustinus met schrijver en bekeerling Stephan Sanders en filosoof Thomas Muntz.

Verder in OVT: Arthur Weststeijn over het verval van Italië, Vakantieman Suze Zijlstra geeft een geheime reistip naar Indonesië en in Het Spoor Terug het laatste deel van de serie 'De plantage van onze voorouders' van Maartje Duin ism Peggy Bouva.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Van bewondering tot achterdocht: de reputatie van Italië

Ooit was Italië het brandpunt van de Europese cultuur, het land van Dante en Boccaccio, het land van da Vinci en Michelangelo. Het land van de voorbeeld-republiek Venetië en de bankiers van de Medici. Kortom: Italië was het land dat voordeed hoe het moest. Tot in de 19e eeuw was een opvoeding niet compleet zonder een Grande Tour door dat magische land in het zuiden.
Nu is Italië, althans in de ogen van de zuinige Noord-Europese landen, een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, het land dat onze regeringsleider niet zonder strikte voorwaarden en garanties te hulp wil schieten.

Waar is het mis gegaan tussen ons en Italië? Waar is de bewondering omgeslagen in achterdocht? Historicus Arthur Weststeijn, auteur van het boek Het Italiaanse Experiment, komt erover praten. 

Vakantieman: Suze Zijlstra in Indonesië

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) Fort Rotterdam, een 17e eeuws fort in Makassar op het eiland Sulawesi in Indonesië, als reisbestemming. Historicus Suze Zijlstra deed bij Fort Rotterdam onderzoek voor haar aankomende boek De voormoeders.

Hierin gaat ze op zoek naar de vaak onzichtbare geschiedenis van haar vrouwelijke Indonesische voorouders, die ook op Fort Rotterdam hebben gewoond. 

De ware aard #1: de hypocriet

Stephan Sanders over 'Belijdenissen' van Augustinus

Deugt de mens een beetje en wat is er nodig om hem beter maken? In de 8-delige serie ‘De ware aard’ onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons mensbeeld bepaalden. Deze aflevering: schrijver en bekeerling Stephan Sanders over Belijdenissen van Augustinus.

De eerste die zich op ‘de wil’ als fenomeen stortte, was de ooit wereldberoemde theoloog, Augustinus (354-430), bisschop van het Noord-Afrikaanse stadje Hippo. Zijn boek Belijdenissen is een aanrader voor iedereen die zichzelf probeert te veranderen maar de stap niet aandurft. Geschreven in een christelijk jasje en toch actueel.

Schrijver en bekeerling Stephan Sanders en filosoof Thomas Muntz leggen uit waarom.

Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 8

Na het bezoek aan de plantage in Suriname valt de Nederlandse realiteit Peggy en Maartje rauw op het dak. Anti-zwart racisme is anderhalve eeuw na de afschaffing van de slavernij nog steeds niet uit de Nederlandse samenleving verdwenen. Het maakt dat Peggy zich hier steeds minder thuis voelt. Terwijl zij wacht op de uitslagen van haar DNA-test, worstelt Maartje met de verantwoordelijkheid voor het koloniale verleden. Moeten er excuses komen? Herstelbetalingen? De twee besluiten hun families samen te brengen om erover te praten.

Een Prospektor / VPRO / NPO Radio 1 productie van Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva, met ondersteuning van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.