Wij slaven van Suriname

OVT 23 februari 2020

‘Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft.’ Deze zin uit de klassieker 'Wij slaven van Suriname' van schrijver en activist Anton de Kom galmt tot aan de dag van vandaag na. Het boek is nu heruitgegeven met een nieuw voorwoord van Tessa Leuwsha.

Verder in OVT: excuses slavernijverleden van Amsterdam, klimaatscepsis en het Nederlandse bedrijsleven, extreem-rechtse terreur in Duitsland, vasten in de Renaissance, de column van Nelleke Noordervliet, en in Het Spoor Terug: Ouders van toen en nu, deel 1.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Klimaatscepsis en het Nederlandse bedrijfsleven

Gisteren was het voorpaginanieuws in de Volkskrant: Frits Böttcher, een van de meest prominente klimaatsceptici in Nederland blijkt jarenlang gefinancierd te zijn door Shell en andere multinationals. Hoe kon dit gebeuren, en hoeveel schade is er aangericht door de twijfelzaaierij van deze man?

We bespreken het met een van de journalisten die het stuk schreef, Alexander Beunder en emeritus hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga, die jarenlang veel last ondervond van de twijfelcampagnes van Böttcher.

Vasten in de Renaissance

Deze woensdag begint het vasten weer: de ooit roomse traditie om na de carnaval beperkt en sober te eten. Geen vlees, geen melk, geen kaas, geen boter, geen eieren, maar schraalhans keukenmeester. Zo moesten die arme katholieken de veertig dagen tot Pasen zien door te komen. Maar dat gold niet voor iedereen. De adel en de rijke burgerij in de zestiende en zeventiende eeuw lieten vlees en boter namaken. Als hedonistische veganisten aten zij nog luxer dan anders. Zo blijkt uit onderzoek van Eline van Hagen.

De historica en journalist is te gast.

Commentaar op onderzoek naar slavernijverleden Amsterdam

Vorige week debatteerde de Amsterdamse gemeenteraad over een onderzoek naar de medeplichtigheid van het zeventiende-eeuwse stadsbestuur aan de slavernij. Die is er. En daarvoor moeten excuses gemaakt worden, vindt een meerderheid van de hoofdstedelijke gemeenteraad.

We moeten oppassen met excuses, schrijft onder andere historicus Arthur Weststeijn deze week in De Volkskrant. Weststeijn is zondag te gast.

De column van Nelleke Noordervliet

Slavernijvrij?

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Extreemrechtse terreur in Duitsland

Afgelopen woensdag werd Duitsland opgeschrikt door een aanslag in Hanau bij Frankfurt. Een 43-jarige man schoot in twee waterpijpcafés tien mensen dood. De aanslag lijkt het werk van een zogeheten ‘Lone Wolf’ die op internet een ideologie bij elkaar sprokkelde. Maar ze past ook akelig precies in de roep om daden, doortastend optreden en geweld in extreem-rechtse kring.
Is de aanslag een incident of staat ze voor een extreem-rechtse terreurgolf in Duitsland?

Historicus, Duitsland- en extremismekenner Jacco Pekelder is te gast.

Tessa Leuwsha over 'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom

‘Het heeft heel lang geduurd voor ik mijzelf geheel van de obsessie bevrijd had, dat een neger altijd en onvoorwaardelijk de mindere moest zijn van iedere blanke. Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft.’ Deze zinnen uit de klassieker Wij slaven van Suriname van schrijver en activist Anton de Kom galmen tot aan de dag van vandaag na. De Kom schreef het boek in 1934. Deze week komt het opnieuw uit.

Schrijfster Tessa Leuwsha schreef een nieuw voorwoord bij de heruitgave en is te gast.

Het Spoor Terug: Ouders van toen en nu, deel 1

'Ik heb twee dochters, ben vier keer zwanger geweest, heb er diverse programma’s over gemaakt, dus ik dacht: over kinderen krijgen weet ik toch wel iets!', aldus radiomaker en kersverse oma Michal Citroen. Maar al in de eerste maanden na de geboorte van haar kleinzoon ontdekte ze dat ouders van nu voor heel andere problemen staan dan zij in haar tijd. Elk kind blijkt een zorgenkindje, van de ouders, de omgeving en de samenleving.

Michal Citroen ging op ontdekkingstocht naar de huidige zwangerschapsbeleving en maakte een tweedelige documentaire over de ouders van toen en nu. 

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.