KLM: het blauwe hart van Nederland?

OVT 26 april 2020

Een nationaal icoon en ‘van ons allemaal’: de KLM. Hoe kan het dat dit bedrijf nog steeds zo populair is in een tijd dat het woord ‘vliegschaamte’ ingeburgerd is geraakt? Om dit te duiden zijn luchtvaarthistoricus Marc Dierikx en lector duurzame luchtvaart Paul Peeters te gast.

Verder in OVT: vrouwelijk leiderschap in crisistijd, de geschiedenis van het thuiswerken, de corona-eindtijdbeweging, Wim Berkelaar bespreekt de beste historische boeken, de column is van Nelleke Noordervliet en in Het Spoor Terug: Hilary Mantel.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het blauwe hart van Nederland

Het was het enige bedrijf dat Rutte in zijn toespraak vanuit het torentje noemde. Een nationaal icoon en ‘van ons allemaal’: de KLM. Hoe kan het dat dit bedrijf nog zo populair is in een tijd dat het woord ‘vliegschaamte’ ingeburgerd is geraakt? En waar komt die liefde van de Nederlander vandaan? De spoorwegen en andere bedrijven zullen er vast jaloers op zijn.

Om dit te duiden zijn luchtvaarthistoricus Marc Dierikx en lector duurzame luchtvaart Paul Peeters te gast.

Thuiswerken als toekomstvisioen

In de toekomst gaat iedereen thuiswerken, zo wordt al ruim 50 jaar lang voorspeld. Al decennia voor de komst van de pc of het internet hadden futurologen bedacht dat het zogeheten ‘telewerken’ dé oplossing zou vormen voor files, kantoorleed en de werk-privé balans. Toch is het thuiswerken nooit echt aangeslagen – tot de coronacrisis natuurlijk. 

Wij spreken met Pascale Peters, hoogleraar Strategisch Human Resource Management aan de Nyenrode Business Universiteit over de geschiedenis van thuiswerken als toekomstvisie.

Vrouwelijk leiderschap in crisistijd

'Landen met vrouwelijke leiders hebben een betere respons op de corona-crisis.' Dat komt door beter empathisch vermogen en een loving embrace. Dit stelde een artikel in het zakenblad Forbes, dat inmiddels al meer dan 7 miljoen keer bekeken is. Blijkbaar is het een boodschap die aanslaat, maar is het wel waar? En is het wel productief om zo naar vrouwelijk leiderschap te kijken? 

Historica Anneke Ribberink doet onderzoek naar vrouwelijk leiderschap en is te gast. 

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand worden de nieuwste historische boeken besproken door afwisselend Wim Berkelaar en Bart Funnekotter. Deze week is Berkelaar aan de beurt. Hij las voor ons: 

  • Frederik Heemskerk, Van vader op zoon. Opkomst en teloorgang van het premiersgeslacht Heemskerk (Boom)
  • Harry van Wijnen, De geldjas van Max Nord (Balans)
  • Co Strootman, Wie stuit de rebellie van de massa? P.J. Bouman 1902-1977 (Van Gorcum)
  • Kate Kirkpatrick, Simone de Beauvoir. Een leven (Ten Have)

Een van deze boeken zal door Berkelaar uitgeroepen worden tot Boek van de Maand. Wilt u dat winnen? Like en reageer op het bericht dat na bekendmaking op onze Facebook-pagina verschijnt.

Corona-eindtijd

Een wake-up call. Dat is het coronavirus in de ogen van talloze Amerikaanse fundamentalistische christenen. En als het even kan slepen ze de vier ruiters uit de Apocalyps, de openbaringen van Johannes erbij. Kortom: de eindtijd is nabij. Met de corona als complot van de WHO om massavaccinaties en genocide tot stand te brengen en de globalisering als aartsrivaal van God. En met Trump als de protestheld van het goede Amerikaanse deel van de mensheid.

Fundamentalismekenner Ernst van den Hemel is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet

Boomer strikes back!

De column is deze week van Nelleke Noordervliet. 

Het Spoor Terug: Hilary Mantel

Met het verschijnen van De spiegel & het licht, het derde deel van Hilary Mantels trilogie over het leven van Thomas Cromwell, komt een einde aan 15 jaar schrijven en historisch onderzoek. De eerste twee delen leverden Mantel twee Man Booker prijzen op, een unicum. Haar boeken brengen Thomas Cromwell heel erg dichtbij, en toch bevindt haar verhaal zich in het niemandsland tussen literatuur en geschiedenis.

In een interview met Mantel zelf en in gesprekken met Nelleke Noordervliet, Helmer Helmers en Ton Hoenselaars verkent Mathijs Deen de vraag wat ons meer over het verleden leert: de geschiedschrijving of de literatuur.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.