In memoriam 2020

OVT 27 december 2020

In de laatste uitzending van het jaar houdt OVT traditioneel een eigen requiem. Ook dit jaar bespreken we een aantal bijzondere figuren die de wereld dit jaar ontvallen zijn. Dat doen we met Xandra Schutte, Wim Berkelaar en Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

Verder: Pauline Terreehorst over 'Het geheim van de Gucci-koffer', de column van Sana Valiulina en Het Spoor Terug over goochelaar Fred Kaps.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

In memoriam 2020

Het was het jaar van de politiemoord op George Floyd en van de moord op de Franse leraar Samuel Paty door een moslimterrorist. En het was het jaar van de vele doden door corona, de nieuwe epidemie die ook het deel van de wereld dat zich veilig waande in schok bracht. Kortom: een jaar waarin veel mensen stierven. Vandaag houden we ons jaarlijkste in memoriam in de ether, onze eigen requiemdienst.

Met onder meer aandacht voor: Shere Hite, de seksuologe van het roemruchte Hite-rapport uit 1976, Rolf Hochhuth, de toneelschrijver die met Der Stellvertreter in 1963 afrekende met oorlogspaus Pius XII, en John Lewis, de Amerikaanse politicus en burgerrechtenactivist.

Met bijdragen van journalist en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte, historicus Wim Berkelaar en mediacriticus en rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

Pauline Terreehorst over 'Het geheim van de Gucci-koffer'

In 2004 koopt Pauline Terreehorst bij een veiling van Sotheby's een Gucci-koffer. Er bleek vanalles in te zitten: jurken, bontkragen, maar ook albums met ansichtkaarten. Ze gaat op onderzoek uit: van wie was deze koffer?

Haar zoektocht, die haar naar de Midden-Europese adel leidt, tekende ze op in het boek Het geheim van de Gucci-koffer. In de uitzending vertelt ze hierover.

De column van Sana Valiulina

De column is deze week van Sana Valiulina.

Overlijden George Blake

26 december werd bekend dat meesterspion George Blake overleed. In 1999 maakte OVT een vierdelig levensportret van Blake.

Luister hier naar het eerste deel. Samenstelling: Hans Olink.

Het Spoor Terug: Kaps Clean

Een documentaire van Laura Stek uit 2012

Een documentaire over de legendarische meestergoochelaar Fred Kaps (1926-1980) die veertig jaar geleden overleed. Hij werd als enige ter wereld drie keer wereldkampioen en trad op in nationale en internationale shows.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.