Barbaarse natuur in De menselijke natuur #4

OVT 1 augustus 2021

In de zomerserie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'De stille plantage' van Albert Helman met Raoul de Jong en Thomas Muntz.

In verband met de sportzomer is er deze week geen reguliere uitzending. De zomerserie van OVT gaat online door, en kunt u beluisteren als podcast.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De menselijke natuur #4: De barbaarse natuur

Raoul de Jong over De stille plantage van Albert Helman

Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Deze aflevering: Raoul de Jong over De stille plantage van Albert Helman.

Raoul de Morhang is de hoofdpersoon in de roman De stille Plantage uit 1931 van Albert Helman. Deze christelijke idealist wil een humane slavenplantage beginnen in de West, maar zijn utopische experiment loopt slecht af. Hij stuit op de stille, hardnekkige tegenstand van de geheimzinnige natuur. 

Maar neemt de natuur wraak op de naïeve koloniaal? Of toont dit boek dat natuur en mens onvermijdelijk elkaars vijand zijn?

Schrijver Raoul de Jong en filosoof Thomas Muntz bespreken Morhangs gevecht met de wildernis.