OVT

OVT 2 mei 2021

Op het eerste gezicht hebben Eva Schloss en Anne Frank veel gemeen. Geboren in hetzelfde jaar, opgegroeid aan hetzelfde plein, verraden, en uiteindelijk, gedeporteerd naar concentratiekampen. Maar er is één levensgroot verschil: Eva overleefde de oorlog, Anne niet.

Verder: tweede en derde generatie oorlogsslachtoffers, de Engelandmissie van de krankzinnige keizer Caligula, en Bart Funnekotter over hoe we Napoleon herdenken.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De tweede en derde generatie

Bij Nadav Vissel in de familie sprak men over dat ‘Ding’, als het over de oorlog ging. Margalith Kleijwegts zoon Kers had het over ‘die shit van jullie’.

Vissel en Kleijwegt, die beiden deel uitmaken van de tweede generatie oorlogsgetroffenen, schreven allebei onlangs een boek waarin de omgang van hun eigen Joodse families met het oorlogsverleden centraal staat. Kleijwegt schreef Verdriet en boterkoek, Vissel Het grote niets. Nadav Vissel, Margalith Kleijwegt en haar zoon Kers van Denderen zijn te gast.

Emanuel 'Manus' Boekman

Hij was een van die Joodse voormannen waarmee de geschiedenis van de sociaaldemocratie in ons land is verweven. Voorbestemd voor een grote politieke loopbaan. Toch zou Emanuel Boekman veel te vroeg overlijden. Hij koos voor een vrijwillige dood, op 15 mei 1940, vijf dagen nadat de Duitsers ons land binnen marcheerden. 

Over deze typisch joodse selfmade man en zijn geliefde Amsterdamse jodenbuurt maakten acteur Harpert Michielsen en muzikant Bart Sietsema in opdracht van de Nationale Opera een online voorstelling, geregisseerd door Michiel de Regt. Harpert Michielsen is te gast.

Een Romeins legioenskamp opgegraven in Valkenburg

Archeologen staan paf. Onder de grond van voormalig vliegveld Valkenburg, kwam een enorm Romeins legioenskamp tevoorschijn. Wat had het Romeinse leger aan de Nederlandse kust te zoeken?

Voor archeoloog Wouter Vos wijzen alle vondsten erop: vanuit Valkenburg heeft de krankzinnige keizer Caligula zijn overtocht naar Brittanica beraamd.

Napoleon: held of schurk?

Aanstaande woensdag 5 mei wordt in Frankrijk de 200ste sterfdag van Napoleon ongetwijfeld groots herdacht. Maar hoe? Daarover woedt een heftig debat. Aan de ene kant zien de fans Napoleon als hoeder van de idealen van de Franse Revolutie. Aan de andere kant zien zijn critici hem als de man die die idealen juist om zeep hielp: een dictator die de afgeschafte slavernij weer invoerde en met zijn oorlogen miljoenen slachtoffers maakte.

Onze eigen Napoleonkenner Bart Funnekotter doet verslag van de discussie.

De column van Abdelkader Benali

Hafid Bouazza

James Kennedy schrijft het essay voor de Maand van de Geschiedenis

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar 'Aan het werk'. James Kennedy zal het bijbehorende essay gaan schrijven. Dit maakte hij in OVT bekend.

Toen Kennedy als Amerikaan in 2003 in Nederland aankwam, viel hem meteen de werkhouding van zijn Nederlandse collega's op, die sterk verschilde van wat hij in Amerika gewend was. Vakantie, waarom begint iedereen meteen over vakantie? Door de ogen van een buitenstaander laat hij in zijn essay de Nederlander met zijn eigen arbeidsethos kennismaken.

Het Spoor Terug: Eva Schloss, deel 2: over haar stiefzusje Anne Frank

Een documentaire van Julie Blussé

Eva Schloss en Anne Frank werden allebei in 1929 geboren. Beide zijn Joods, en beide vluchtten met hun familie naar Nederland. Allebei werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Anne Frank naar Bergen-Belsen, Eva Schloss naar Auschwitz.

Ze hebben kortom veel met elkaar gemeen. Maar er is één letterlijk levensgroot verschil: Eva overleefde, en Anne niet. Julie Blussé sprak met Eva Schloss voor een tweedelige radioserie.

Deze week deel 2: een gesprek over het leven ná Auschwitz. Daarin zou Anne Frank postuum een belangrijke rol spelen, omdat Eva’s moeder met Otto Frank hertrouwde.

Vorige week deel 1: een gesprek over hoe Eva Auschwitz overleefde. Beluister deel 1 hier.

Wilt u meer weten over Eva Schloss? Lees dan een van haar drie boeken. Herinneringen van een joods meisje, 1938-1945, geschreven in 1988, After Auschwitz, uit 2013, of The Promise uit 2006. Dat laatste boek schreef Eva speciaal voor de jongere lezer.