OVT

OVT 4 april 2021

Toen journalisten wilden vastleggen hoe kerkgangers in Urk massaal de coronaregels overtraden, werden ze aangevallen. Urk is niet de enige gereformeerde gemeente die zich agressief tegen de maatregelen verzet. Waarom keert deze groep zich tegen het gezag waar ze normaal zo trouw aan is?

Verder: het geheim van de Matthäus-Passion, moet Nederland haar roofkunst teruggeven, Zonnekoning Rutte blijft op de troon en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het geheim van de Matthäus

Het is het meest vaderlandse muziekstuk van Duitse makelij: de Matthäus-Passion. Er zouden deze week 354 uitvoeringen van gegeven worden, in ongeveer elke kerk en muziekzaal die Nederland rijk is. We behelpen ons nu met livestreams, en met de troostrijke gedachte dat de Matthäus, zoals uitgevoerd in de Grote Kerk in Naarden, dit jaar is uitgeroepen tot Immaterieel Nederlands Erfgoed. Maar wat is het geheim van de passie die Nederland zich zogezegd toegeëigend heeft?

Govert Jan Bach, theoloog en psycholoog, maakte een luister-cd-boek over de Johannes en de Matthäus-Passion en stelde de zogeheten Grote Bach Atlas samen. De auteur is te gast.

Zonnekoning Rutte blijft op de troon

Heel even leek het afgelopen donderdag een heus koningsdrama te worden. Maar uiteindelijk liet de Kamer Mark Rutte in leven. Er werd gesproken over de arrogantie van de macht, over oude machtspolitiek, en toch mocht 'de Zonnekoning', zoals Lilianne Ploumen hem noemde, aan het eind van de rit op de troon blijven zitten.

‘De koning is dood, leve de koning’, daar kwam het uiteindelijk op neer. Henk te Velde, politieke historicus en hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Leiden, komt praten over de lijdensweg van Rutte en het parlement.

Roofkunst eindelijk terug?

Britse soldaten plunderden in 1897 het paleis van de koning van het voormalige Koninkrijk Benin. Nu ligt de buit van destijds in musea door heel Europa. Waaronder Nederland.

Nigeria wil het kostbare erfgoed al heel lang terug. En daar lijkt het nu van te gaan komen. In Duitsland is deze week de wens uitgesproken om hun deel van de roofkunst uit Nigeria terug te geven. Ook Nederlandse onderzoekers pleiten voor teruggave, maar uiteindelijk gaat de minister daarover. Het roofgoed is immers voor het grootste deel staatseigendom.

Femke van Zeijl volgt deze zaak al heel lang vanuit Nigeria en geeft commentaar op de huidige ontwikkelingen.

Wie was de Canadese soldaat H.W.R.?

'H.W.R. Toronto. Canada.' vond journalist Ernst Arbouw, in een boom gekrast. Hij ging op onderzoek uit, en volgde het spoor van deze geheimzinnige initalen. H.W.R. bleek een van de duizenden Canadese soldaten die Nederland hielpen bevrijden. Wie waren de duizenden jongens als H.W.R. die in 1945 zo vrolijk met vlaggetjes werden toegewapperd? Was de bevrijding van Nederland voor hen wel zo'n feest?

Daarover schreef Ernst Arbouw het boek H.W.R. was hier, en vertelt over zijn duizelingwekkende zoektocht naar deze anonieme soldaat.

De column van Abdelkader Benali

de Netflixserie Shtisel

Waarom de gezagsgetrouwe refo’s in coronaverzet komen

Afgelopen week bleek dat streng gereformeerden in onder andere Krimpen en Urk massaal de coronaregels overtraden bij het zondagse kerkbezoek. Toen journalisten daarvan verslag deden, werden ze fysiek aangevallen. Het Urkse kerkbestuur vergeleek de journalisten vervolgens met terroristen en SS’ers.

Wij vroegen ons af hoe de doorgaans gezagsgetrouwe refo’s hun heftige coronaverzet rechtvaardigen. Te gast hierover is religiewetenschapper Ernst van den Hemel, auteur van het boek Calvinisme en politiek: tussen verzet en berusting.

Het Spoor Terug: 'U wordt door niemand verwacht' - deel 1

Een documentaire van Michal Citroen

De oorlog was niet voor iedereen in mei 1945 afgelopen. Voor veel joden die uit de kampen en onderduik terugkwamen, begon toen pas een groot deel van de ellende.

In een tweedelige serie van het Spoor Terug laat Michal Citroen ooggetuigen van deze pijnlijke nasleep van de oorlog aan het woord. Gegrepen uit de nieuwste en uitgebreide versie van haar gelijknamige boek U wordt door niemand verwacht en de eerdere radioserie.

Deze week deel 1: de bevrijding en terugkeer naar huis.