OVT

OVT 5 september 2021

Volgende week is het twintig jaar geleden dat de aanslag op de Twin Towers in New York plaatsvond. Tijd voor reflectie: hoe is sinds 9/11 onze kijk op terrorisme veranderd? Een gesprek met Beatrice de Graaf.

Verder: conservatieve Britse historici eisen de geschiedenis terug, de abortuspolitie trad deze week in werking in Texas en in het Spoor Terug: 'De man die de keizer een hand gaf'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Grieks muziekicoon Theodorakis overleden

We kennen hem in Nederland van de Mauthausenliederen, zoals vertolkt door Liebeth List of van de ‘dance of Zorba’, het sirtaki-melodietje dat in onze oren typisch Grieks klinkt uit de film Zorba the Greek. Deze week overleed de Griekse componist Mikis Theodorakis. Hij werd 96 jaar oud.

'Theodorakis is niet alleen het symbool van het goede Griekenland, hij zit ook diep in het hart van elke Griek', zegt Calliope Tsoupaki, die als jong meisje opgroeide met de zielsmuziek van Theodorakis, zoals ze het noemt. Componist des Vaderlands Tsoupaki is te gast.

Abortuspolitie in Texas

Afgelopen week werd in Texas de zogenoemde ‘heartbeat’-wet ingevoerd. Een abortus plegen wordt daarmee zo goed als onmogelijk. Ook zijn burgers nu praktisch lid van een soort abortuspolitie. Iedereen kan namelijk 10.000 dollar verdienen bij aangifte van een medemens die een vrouw helpt haar zwangerschap af te breken.

Waar komt deze extreme wet vandaan, en wat betekent het voor de rest van de Verenigde Staten? Een gesprek met Laila Frank. Zij schreef voor onder andere De Groene Amsterdammer over abortuswetgeving in het Zuiden van de Verenigde Staten.

Twintig jaar 9/11

Vlak voor de twintigjarige herdenking van de aanslag op de Twin Towers verlaat Amerika Afghanistan en blijkt het jihadistisch terrorisme springlevend. Zo valt op te maken uit de zelfmoordaanslag afgelopen week op het vliegveld van Kabul, opgeëist door een tak van IS.

Wat weten we van de jihadistisch terreur sinds 9/11 en is de wereldwijde terroristische verleiding een plaag waarmee de wereld moet leren leven? Terrorisme-expert Beatrice de Graaf publiceerde onlangs het boek Radicale Verlossing over de even ingewikkelde als heldere band tussen terrorisme en geloof. De historica is te gast.

Britse historici: “Red onze geschiedenis van de onbezonnen ideologen”

Deze week luidde een groep voornamelijk conservatieve Britse historici van naam de noodklok over de staat van de geschiedschrijving. Dit deden ze onder andere in een reeks opinie-artikelen in de grote kranten en met een manifest op hun eigen site.

History Reclaimed noemen ze zichzelf, oftewel De geschiedenis herwonnen. Volgens deze historici moet de geschiedenis worden teruggewonnen van wat ze ‘wokeness’ noemen en van ‘onbezonnen ideologen’ die niets minder dan de toekomst van de Westerse beschaving bedreigen.

Grote woorden dus, die tonen hoe verhit – of zelfs oververhit – het publieke debat over geschiedenis op dit moment is in het Verenigd Koninkrijk. Onderwerpen die eerder slechts een klein clubje historici interesseerden, staan nu centraal in de Britse culture wars. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of Churchill een racist was, die al maanden de media domineert.

We spreken met Bart Funnekotter, historicus, anglofiel en de geschiedenisredacteur van NRC, over deze Britse Historikerstreit.

Griekse tragedie 'Smekelingen' nog altijd actueel

Op 9 en 10 september wordt de klassieke tragedie Smekelingen van Aeschylos opgevoerd in het Vondelpark Openluchttheater, in samenwerking met De Balie. Het stuk vertelt het verhaal van een groep vrouwen die op de vlucht is voor gedwongen huwelijken en huiselijk geweld. Ze zoeken asiel in een voor hen onbekende stad en weten niet of ze worden binnengelaten of niet.

Muziekregisseur Celil Toksöz is samen met Zehra Killi en Serwet Xan, die deel uitmaken van het zangkoor, te gast om te praten over de tijdloze betekenis van het stuk.

De column is deze week van John Jansen van Galen

Het (tijdelijke) nieuwe onderkomen van de Kamer

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Het Spoor Terug: De man die de keizer een hand gaf

Een documentaire van Mathijs Deen

Iedere familie kent haar eigen geheimen en geruchten. De vraag, 'hoe zat het nou precies?', door elke generatie opnieuw gesteld, komt bijna altijd te laat. Maar moeten familiegeheimen eigenlijk wel onthuld worden? Misschien is het beter om een mythe intact te laten want onder de oppervlakte kunnen zich pijnlijke of beschamende herinneringen bevinden.

In deze radiodocumentaire gaat Mathijs Deen op zoek naar de waarheid over Lambert Deen, de broer van zijn grootvader. Lambert zou als jongeman in Wilhelmshaven de keizer hebben ontmoet, maar niemand weet er het fijne van.

De man die de keizer een hand gaf werd oorspronkelijk uitgezonden door DOCS op 7 april 2021. Benieuwd naar meer documentaires? Abonneer u op de podcast DOCS.