OVT

OVT 6 juni 2021

Dat allerlaatste moment tussen leven en dood. De stervende merkt er niets van, maar op de achterblijvers maakt het diepe indruk. Hoe ver mag je gaan om het sterfproces voor de nabestaanden zo prettig mogelijk te laten verlopen?

Verder: de Nederlandse speelfilm en mega-productie 'De Slag om de Schelde', de Canadese kostscholen die "de Indiaan in het kind doodden", en Susan Smit over het laatste heksenproces van Nederland.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Nederlandse mega-productie 'De Slag om de Schelde'

Eindelijk te zien in de bioscoop: de film De Slag om de Schelde. Het was misschien wel de belangrijkste slag die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land geleverd is, maar hij is nooit als zodanig herdacht.

Nu komt daar met een film verandering in, een spectaculaire film, die al vergeleken is met films als Saving Private Ryan. Scenarioschrijfster Paula van der Oest en producent Alain de Levita vertellen over de totstandkoming van dit historische spektakel.

De Canadese kostscholen die "de Indiaan in het kind doodden"

Vorige week trof een grondradar in het westen van Canada een anoniem massagraf aan. In de bodem naast een voormalige kostschool liggen waarschijnlijk meer dan 200 inheemse kinderen begraven. Zij waren door de Canadese regering uit hun eigen families gehaald en in een kostschool gestopt, waar ze de gewoontes van de dominante cultuur ingeprent kregen. Misbruik en geweld kwam veel voor op dit soort heropvoedingsinstituten.

Hoe gaat Canada om met deze zwarte bladzijde uit haar geschiedenis? Schrijver en maker van de VPRO-reisserie Paradijs Canada Emy Koopman is te gast.

Jan Breman over 'Kolonialisme en racisme'

Hij mag - ook al zal hij dat bescheiden wegwuiven - een van de weinige klokkenluiders onder de academici worden genoemd. Toen Jan Breman in 1987 zijn klassieker over de uitbuiting en onderdrukking op de plantages in Sumatra publiceerde, was het nog gewoon om te schrijven dat wij in "Ons Indië" vooral ook wat groots hadden verricht. Breman was het eerste tegengeluid.

Onlangs bracht hij een nieuw boek uit: Kolonialisme en racisme. Een postkoloniale kroniek. Daarin geeft hij zich rekenschap van onze kijk op het koloniale verleden en van onze bijna onvermijdelijke blinde vlekken.

Susan Smit over ‘De heks van Limbricht’

Het allerlaatste heksenproces in het huidige Nederland vond plaats in 1674. De oude, alleenstaande vrouw Entgen Luijten wordt in Limbricht beschuldigd van hekserij.

Heksenprocessen waren bedoeld om vrouwen een kopje kleiner te maken, en die geschiedenis werkt door tot op de dag van vandaag, aldus Susan Smit. Op basis van haar onderzoek naar dit proces schreef ze de roman De heks van Limbricht, dat deze week verscheen. In de uitzending vertelt ze over Entgen, hekserij in de zeventiende eeuw en het proces.

Boekrecensie: 'De muzikale mens' van Michael Spitzer

Muziek is sinds mensenheugenis een onmisbaar onderdeel van het leven. Toch is het in de ontstaansgeschiedenis van de muziek altijd onderbelicht gebleven. In het boek De muzikale mens maakt Michael Spitzer dat goed. Daarin schrijft hij de geschiedenis van de mens en muziek, van miljoenen jaren geleden tot nu.

Hoe onderzoek je de geschiedenis van iets ontastbaars als muziek? En slaagt Spitzer erin? Componist en musicoloog Leo Samama schreef zelf in 2014 De zin van muziek en recenseert De muzikale mens in de uitzending.

De column van John Jansen van Galen

De Formatie

Het Spoor Terug: Kassiewijle #2 De laatste adem

Een 6-delige podcast van Laura Stek en Babs Bakels

Deze week de eerste aflevering van de nieuwe podcastserie Kassiewijle.

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

Aflevering 2, 'De laatste adem', gaat over het moment tussen leven en dood. Voor de stervende is de laatste adem een gebeurtenis van niks, maar op de achterblijvers heeft het een enorme impact.

Wat doen we om het sterfproces voor de nabestaanden zo prettig mogelijk te laten verlopen? En zitten er ook grenzen aan hoe clean de dood mag zijn? In deze aflevering vertelt Babs over een gebeurtenis uit haar jeugd, die leidde tot haar fascinatie voor de dood.