OVT

OVT 10 januari 2021

Hoewel we minder vaak thuis bevallen, blijft het iets typisch Nederlands. Binnenkort wordt het zelfs immaterieel erfgoed. Veerle Takes nam hiervoor het initiatief en is te gast.

Verder: Jaap Verheul over de ontheiliging van het Capitool, tattookoning Henk Schiffmacher over zijn nieuwste boek, Laura Visser-Maessen over de kerk van senator Raphael Warnock, de column van John Jansen van Galen en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Thuisbevallen wordt erfgoed

We zijn het land van de klompendans, molens, tulpen en - thuisbevallen. Want nergens ter wereld werd er zo veel thuis in het kraambed bevallen als in Nederland. Zo was het in elk geval vanaf diep in de jaren vijftig, maar dat begint te veranderen. Menig aanstaande moeder zoekt tegenwoordig de veiligheid van een kraambed in het ziekenhuis.

Hoogste tijd dus om de traditie vast te leggen, vonden twee verloskundigen en een kraamverzorgster. Zij droegen het thuisbevallen voor als zogeheten immaterieel erfgoed. En deden dat met succes. Een gesprek over een oer-Hollandse traditie met verloskundige en initiatiefneemster Veerle Takes en hoogleraar verloskundige wetenschap Ank de Jonge.

Ank de Jonge zal op 22 januari haar oratie voor haar benoeming tot hoogleraar Verloskundige Wetenschap in Amsterdam houden, die hier te volgen is.

Jaap Verheul over de ontheiliging van het Capitool

Het Capitool was al eens eerder bestormd. Toen niet door boze locals uit de hele natie, maar door een vijandelijke buitenlandse macht: de Engelsen. Geschokte senatoren verwezen afgelopen woensdag veelvuldig naar die traumatische gebeurtenis uit 1814.

Ditmaal werden de indringers aangevoerd door een zwaar getattoeëerde man in ontbloot bovenlijf en met bontmuts met duivelhoorntjes op zijn kop. Een lompere ontwijding van Amerika’s heilige hart van de democratie was niet denkbaar. Maar hoe komt het Capitool aan die gesanctioneerde status, en heeft men in Amerika het gevoel dat afgelopen week de tempel van de democratie is ontwijd? Amerikanist Jaap Verheul is gast.

Laura Visser-Maessen over Raphael Warnock

Voor het eerst in de geschiedenis won een zwarte Amerikaan een senaatszetel in de zuidelijke staat Georgia. Raphael Warnock is dominee in de Ebenezer Baptiste Church, de kerk waar Martin Luther King hem voorging.

We praten over de rol van zwarte politici in de Amerikaanse politiek met amerikaniste Laura Visser-Maesen, gespecialiseerd in Afro-Amerikaanse geschiedenis.

Tattookoning Henk Schiffmacher ook erfgoedbewaker

Henk Schiffmacher staat bekend als de tattookoning van Nederland. Kurt Cobain, Lady Gaga en vele anderen mochten hun huid al permanent door hem laten versieren. Maar al voordat hij begon met tattooeren, begon hij met de aanleg van een (inmiddels museale) collectie aan tattoeage-erfgoed.

De parels uit deze collectie zijn nu te zien in een enorm (vijf-en-een-halve kilo wegend) boek, uitgegeven bij Taschen. Schiffmacher komt vertellen over dit boek en zijn collectie.

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Winternachten dit jaar online

Normaal gesproken zenden we tijdens het internationaal literatuurfestival Winternachten uit vanaf dit festival in Den Haag. Vanwege corona is dat dit jaar niet mogelijk, maar het festival gaat gewoon door, zij het online.

We spreken Ellen Walraven, de directeur van het festival.

Het volledige programma is te vinden op de website van Winternachten.

Het Spoor Terug: dubbelspion George Blake (deel 2)

Een documentaire van Hans Olink

Twee weken geleden werd bekend dat George Blake in Moskou is overleden. Deze in Rotterdam geboren zoon van een Nederlandse moeder en Engelse vader wilde aanvankelijk dominee worden. Maar hij werd spion in Engelse dienst en nadat hij in 1950 door de Noord-Koreanen gevangen wordt genomen biedt hij zijn diensten aan aan de KGB, waarna hij – na zijn vrijlating in 1953 – verdergaat als dubbelspion.

20 jaar geleden zonden wij een vierdelig portret van deze dubbelspion George Blake uit. In de uitzending hoort u deel 2. De rest vindt u door hier te klikken.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.