OVT

OVT 11 april 2021

In Italië is het opmerkelijke filmgenre 'giallo' weer in opkomst. Bloed, seks, provocatie en mysterie. In deze thrillers komt het allemaal samen. Waarom zijn we weer gaan kijken?

Verder: een gouden parade van mummies, apenrotsgedrag en andere diplomatieke blunders, de grande dame van het Marrokaanse levenslied en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

'Sofa gate' en het ‘proletenprotocol’

De Turkse president Erdogan heeft in Ankara de Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen ernstig voor het blok gezet.

Erdogan had een topoverleg over de relatie tussen Brussel en Ankara met Von der Leyen en de Europese Raadspresident Charles Michel. Er stonden twee stoelen klaar, waarna er een vreemdsoortige stoelendans plaatsvond. Von der Leyen eindigde op de bank op de tweede rang.

Te gast is protocolkenner Henrik de Groot over andere pijnlijke voorbeelden van apenrotsengedrag tijdens diplomatieke ontmoetingen; oftewel het ‘proletenprotocol’ zoals hij het noemt.

Prins Philip overleden

'Waar heb je dat hoofddeksel vandaan?' Zo zou hij tegen zijn vrouw, Queen Elisabeth, hebben gezegd tijdens haar kroning in 1952.

Prins Philip overleed deze week, 99 jaar oud. Om de betekenis van de man achter de koningin te duiden, is journalist en voormalig Engelandcorrespondent Hieke Jippes te gast. 

Een gouden parade van mummies

Een wel heel merkwaardige stoet trok afgelopen zaterdag door de straten van Caïro. Maar liefst 22 mummies werden in gouden, rijk gedecoreerde praalwagens naar een nieuw museum overgebracht. De stoet trok veel bekijks, niet alleen in Caïro, maar ook internationaal.

Waarom was alles uit de kast gehaald bij deze verhuizing? Te gast is egyptoloog Daniel Soliman om te vertellen over deze propagandastunt, waarbij niets aan het toeval werd overgelaten.

Levensliedzangeres Hajja Hamdaouia overleden

De Marokkaanse zangeres Hajja Hamdaouia stierf afgelopen week, 91 jaar oud en net een jaar met pensioen, zoals ze zelf zei. Ze werd de zangeres van de drie koningen genoemd, maar was vooral toch de zangeres van het volk en van het levenslied.

Wie was deze vrouw waarmee generaties opgroeiden en die zowel in de koloniale als postkoloniale tijd haar eigenzinnige smartlappen zong? Historica Nadia Bouras hoorde bij haar thuis de liedjes van Hajja op cassette, en is te gast.

De column van Micha Wertheim

VPRO Boeken (over Wim Brands)

Bloederige kitsch in het Italiaanse filmgenre ‘Giallo’

Giallo is de naam van het nu weer mateloos populaire Italiaanse B-filmgenre, dat in de jaren 70 opkwam. De kernwoorden zijn bloed, seks, provocatie en sensatie. Recent verscheen er een nieuw boek over het genre, getiteld Gelb wie die Nacht van Christian Kessler.

Arthur Weststeijn, historicus en stiekeme liefhebber van het genre is te gast over de herkomst en de opmars van het genre.

Het Spoor Terug: 'U wordt door niemand verwacht' - deel 2

Een documentaire van Michal Citroen

De oorlog was niet voor iedereen in mei 1945 afgelopen. Voor veel joden die uit de kampen en onderduik terugkwamen, begon toen pas een groot deel van de ellende.

In een tweedelige serie van het Spoor Terug laat Michal Citroen ooggetuigen van deze pijnlijke nasleep van de oorlog aan het woord. Gegrepen uit de nieuwste en uitgebreide versie van haar gelijknamige boek U wordt door niemand verwacht en de eerdere radioserie.

Deze week deel 2.