OVT

OVT 14 februari 2021

Iedereen wilde een kindje uit Korea. Vol goede bedoelingen lieten Nederlandse ouders hen in de jaren 70 en 80 overkomen. Dat achter deze adopties ook een wereld vol keiharde belangen schuilging, leek niemand destijds te zien.

Anouk Eigenraam, auteur van 'Welkom in Adoptieland' en zelf geadopteerd, vertelt hoe we door de bedrieglijk roze bril naar adoptie begonnen te kijken.

Verder: Britney Spears als ritueel offer, de krater op Pluto die een Nederlandse naam kreeg, Frank Westerman over 'De kosmische komedie', Philip Dröge over 'Moederstad', en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Adoptiestop

Afgelopen maandag maakte minister Dekker bekend dat adoptie van kinderen uit het buitenland voorlopig wordt opgeschort. Dit naar aanleiding van een vernietigend rapport over die internationale adoptie door een commissie die Dekker zelf, ruim twee jaar geleden, in het leven heeft geroepen om misstanden in deze sector te onderzoeken.

Internationale adoptie is al veel langer omstreden door regelmatige onthullingen over misstanden. Journalist en historica Anouk Eigenraam (zelf geadopteerd) beschreef de turbulente geschiedenis in het boek Welkom in adoptieland, en is te gast.

Philip Dröge over 'Moederstad'

Philip Dröge is 80% Europees, 9,5% Indonesisch, 9,5% Chinees en 1% Papoea. Een ‘volbloed Indo’ zoals ze maar op één plek ter wereld gemaakt werden: Batavia, oftewel het huidige Jakarta.

In Moederstad reist hij af naar Jakarta, op zoek naar sporen van zijn voorouders die al in de 17e eeuw naar Batavia kwamen. Via de verhalen van die verre familieleden – van een slaafgemaakte uit Soembawa tot aan een moordlustige Duitse soldaat – vertelt Dröge de bijzondere geschiedenis van wat hij ‘de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad’ noemt. Dröge is te gast.

Frank Westerman over 'De kosmische komedie'

Het heelal blijft fascineren. We sturen er satellieten en astronauten op af, turen ernaar vanuit zolderkamertjes, bevolken de hemel met marsmannetjes en sterrenbeelden. Wat zoeken we daar?

In zijn boek De Kosmische Komedie vertelt Frank Westerman over onze verbeelding van de ruimte en hoe die zich in de geschiedenis ontwikkelde. Westerman is te gast.

 

Britney Spears als ritueel offer

Britney Spears was groot nieuws deze week. De net uitgebrachte documentaire Framing Britney Spears veroorzaakt in Amerika namelijk veel ophef. Want niet Britney, maar de maatschappij, en met name de mensen met pen of microfoon in de hand, zouden verantwoordelijk zijn voor de neergang van Britney. Mensen als ‘onze eigen’ showbizz-interviewer Ivo Niehe, die in de documentaire een opvallende bijrol heeft.

Wat is er aan de hand? En wat leert de opkomst en neergang van Britney ons over de obsessies van onze tijd? We vragen het aan celebritycultuur-onderzoeker aan het John F. Kennedy Instituut Annelot Prins.

Krater op Pluto vernoemd naar Nederlander

Er was al een wolk en een planetoïde naar hem vernoemd. Deze week kwam daar ook nog eens een reusachtige krater op de dwergplaneet Pluto bij. De ster van Nederlands vermaarde astronoom Jan Hendrik Oort rijst dus zogezegd. 

Wie was Jan Hendrik Oort en waarom komt al deze eer hem toe? Wetenschaps- en heelaljournalist Govert Schilling komt praten over de astronoom Oort.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Het Spoor Terug: De dienstplicht, deel 2

Een documentaire van Michal Citroen

In 1996 ging onze dienstplicht op de schop. Hoewel de militaire dienstplicht in ons land officieel niet is afgeschaft, is het 25 jaar geleden dat de laatste dienstplichtigen daadwerkelijk werden opgeroepen.

In een vierdelige serie van Het Spoor Terug schetst Michal Citroen de geschiedenis van de dienstplicht aan de hand van archiefmateriaal, oude dagboekfragmenten en nieuwe interviews. Deze week deel 2: 'De plicht van iedere jongen'.