OVT

OVT 14 november 2021

Prinses Marianne van Oranje-Nassau wordt geboren in ballingschap. Na een ongelukkig leven aan het hof komt ze via omwegen terecht in Rome, waar ze een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars sticht. Willemijn van Dijk schreef er 'De Italiaanse prinses' over en is te gast.

Verder onder meer: De vluchteling als menselijke pion in Wit-Rusland, de Communistische Partij in China herschrijft de geschiedenis, Brenda Meuleman vertelt over 'Engel van Mesopotamië, en Hassnae Bouazza maakte de podcast 'De smaak van Nederland'.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De vluchteling als menselijke pion

Het zijn helaas de bekende beelden van mensen op drift in een onherbergzaam en apocalyptisch niemandsland. Ditmaal gaat het om migranten die door Wit-Rusland worden misbruikt om de Europese Unie te destabiliseren. Maar vluchtelingen die als menselijke pion worden ingezet in een politiek machtsspel? Is dat ooit eerder vertoond, of is er sprake van een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de vluchtelingen?
Linda Polman, schrijfster van Niemand wil ze hebben. Europa en zijn vluchtelingen is te gast.

China herschrijft de eigen geschiedenis

In China is de geschiedenis niet simpelweg de loop der dingen, of iets waar historici onderzoek naar doen en over publiceren, maar datgene wat de Chinese Communistische Partij van hogerhand dicteert. Deze week maakte de Chinese Communistische Partij een nieuwe visie op de Chinese geschiedenis bekend, waarin kritiek op de Partij uit den bozen is, en Xi Jinping als onbetwist leider en ideoloog wordt gepresenteerd.

Wat betekent deze herschreven geschiedenis concreet voor de Chinese burger? En valt uit deze gewijzigde historie ook af te lezen, wat Xi als de toekomst van zijn land ziet? We bespreken het met China-correspondent Garrie van Pinxteren.

Hassnae Bouazza over podcast 'De smaak van Nederland'

Bij oud-Hollandse pot denken we aan boerenkool, aardappelen en snert. Koken met pistachenoten, koriander of rozenwater lijkt eerder een ontwikkeling van de laatste jaren. Toch horen we in de podcast De smaak van Nederland - van spruitjes tot sushi, dat de zaken anders liggen. De Nederlandse keuken blijkt voortdurend onder invloed te staan van buitenaf. De Hollandse aardappel komt bijvoorbeeld uit Latijns-Amerika.

Aan de hand van de kookboekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek, verkent journalist en culinair columnist Hassnae Bouazza in vijf podcast-afleveringen de Nederlandse eetcultuur in al haar diversiteit en duikt ze de geschiedenis van de kookboeken in. Hassna Bouazza en collectiespecialist van de KB, Anna Rademakers, zijn te gast.

Brenda Meuleman over 'Engel van Mesopotamië'

Nu zal vrijwel niemand haar naam nog kennen, maar aan het begin van de twintigste eeuw was ze een beroemdheid: ontdekkingsreiziger en archeoloog Gertrude Bell. Ze beklimt als een van de eerste vrouwen ooit de hoogste bergtoppen van de Alpen en bereist grote delen van de Arabische wereld. Bell speelt na de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol bij de herverdeling van het Midden-Oosten en later bij het bestuur van de nieuw gevormde staat Irak. Schrijfster Brenda Meuleman raakte geïnspireerd door deze onbevreesde vrouw en schreef de historische roman Engel van Mesopotamië. Meuleman is te gast

De column van John Jansen van Galen - 'De wereld redden'

De column is deze week van John Jansen van Galen.

De vergeten prinses Marianne van Oranje-Nassau

De minst bekende prinses van het Nederlandse Koningshuis had tot haar 33e een heel gewoon prinsessenleven. Marianne van Oranje-Nassau, dochter van koning Willem I, wordt geboren in ballingschap. Als ze achttien is moet ze trouwen met haar volle neef Albrecht. Ze krijgen vijf kinderen, maar het huwelijk is diep ongelukkig en ze verlaat hem. Via verschillende omwegen komt ze terecht bij Villa Celimontana in Rome, wat ze tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars maakt.

Historica Willemijn van Dijk gaat in haar boek De Italiaanse prinses op zoek naar deze vergeten geschiedenis. Met Van Dijk bespreken we het onconventionele leven van Marianne, die het vrouw-zijn maar lastig te combineren vond met het prinses-zijn.

Het Spoor Terug: De wereld van Petrus Camper

Een documentaire van Katz Laszlo,

Het denken over ras en de betekenis van ras voor de wetenschap is diep in de Nederlandse geschiedenis geworteld. Maar hoe is het concept van ras binnen de biologie eigenlijk ontstaan? En wat voor invloed heeft die 18e -eeuwse wetenschap op hoe wij de wereld nú begrijpen? Met historica Jennifer Tosch duikt radiomaker Katz Laszlo de geschiedenis van ras in de biologie in, via het werk van vergeten wetenschapper Petrus Camper.