OVT

OVT 18 april 2021

Vaak beloofd, niet gelukt: wanneer gaat er echt een einde komen aan de oorlog in Afghanistan? Nu president Biden een harde deadline stelt, lijkt het einde dichterbij dan ooit. Gaat het hem lukken?

Verder: LSD als traumatherapie, met rode hakken protesteren tegen femicide, Annelien de Dijn over 'Vrijheid. Een woelige geschiedenis', Duivelseiland Urk en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Rode hakken op de Dam tegen femicide

Zeventig paar rode hakschoenen stonden vorige week op de Dam in Amsterdam. Demonstranten hadden de schoenen daar neergezet om te protesteren tegen 'femicide' in Nederland en daarbuiten. Directe aanleiding was de terugtrekking van Turkije uit het Verdrag van Istanbul, dat geweld tegen vrouwen bestrijdt.

Wat is femicide, en waar komt die term vandaan? We praten erover met Willemijn Krebbekx, hoofd onderzoek bij Atria, kenniscentrum voor vrouwenemancipatie.

Annelien de Dijn over 'Vrijheid. Een woelige geschiedenis'

'De overheid pakt ons onze vrijheid af.' Er is geen demonstratie tegen het coronabeleid of deze kreet is te horen. Want, vrijheid, dat betekent toch dat je kunt doen en laten wat je wilt, en dat niemand zich met je bemoeit?

Dat is wel een heel beperkte opvatting van vrijheid, waarin bovendien wordt vergeten dat er in de westerse traditie ook heel anders over vrijheid is gedacht. Zo betoogt hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, Annelien de Dijn. De historica schreef Vrijheid. Een woelige geschiedenis, en is te gast.

Psychedelica terug als medicijn

Vorige week is voor het eerst in Europa de psychedelische drug MDMA gebruikt voor een traumabehandeling. Psychedelische drugs als medicijn tegen psychische klachten? Het lijkt een gekke combinatie, maar de medische wereld loopt er weer warm voor. Nu maakt het ook een opmars in Nederland.

Neurowetenschapper Michiel van Elk kreeg vorig jaar een grote beurs om onderzoek te gaan doen naar de effecten van deze drugs op het brein. Hij is te gast om te vertellen over deze comeback van de psychedelica in de medische wetenschap.

Edwin Klijn en Robin te Slaa over 'De NSB'

Historici Edwin Klijn en Robin te Slaa vertellen, naar aanleiding van het verschijnen van het tweede deel van hun monumentale geschiedschrijving van de NSB, over hoe die partij tussen 1936 en 1940 veranderde.

Hoewel de NSB zich in het begin vooral aan het Italiaanse fascisme spiegelde, veranderde dat vanaf 1936 snel. Algauw werd de NSB een op Duitse leest geschoeide nazipartij. Partijleider Mussert begon te dromen van een fascistisch Europa, waarbij hij de leiding zou krijgen over een ‘groot Nederland’.

De column van John Jansen van Galen

Macht en Tegenmacht, daar wist Drees alles van

Eindelijk een einde aan de ‘Forever War’ in Afghanistan?

Deze week maakte President Biden bekend dat hij de Amerikaanse troepen definitief uit Afghanistan terugtrekt. Hij verbond een betekenisvolle deadline aan deze belofte: 11 september. Precies 20 jaar na 9/11 moet de langste oorlog waar Amerika ooit in verwikkeld was voorbij zijn.

Gaat het Biden lukken om de ‘Forever War’ te beëindigen? En wat betekent deze beslissing voor Afghanistan? We bespreken het met Bette Dam, journalist en Afghanistankenner.

 

Het Spoor Terug: 'Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland'

Een documentaire van René Oomen

Van eind 1914 tot maart 1917 stond op het eiland Urk in de Zuiderzee een barak omheind met prikkeldraad. Het was een interneringskamp voor Belgische en Engelse officieren die vanuit het front de grens van het neutrale Nederland waren over gekomen om uit handen van de Duitsers te blijven.

Volgens het Vredesverdrag van 1907 was Nederland verplicht om deze officieren vast te houden tot het einde van de oorlog. Daar zaten de officieren dan opeens, gestrand op een eilandje in Nederland. Al snel maakte de dagelijkse verveling plaats voor één overheersende gedachte: ontsnappen!

Over hetzelfde onderwerp verschijnt op 23 april bij uitgeverij Atlas Contact het boek Duivelseiland. Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog van Mandy van Dijk.