OVT

OVT 18 juli 2021

In de zomerserie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Vertoog over de ongelijkheid' van Rousseau met Johan van de Gronden en Thomas Muntz.

Verder in OVT: Vakantieman Kurano Bigiman geeft een geheime reistip naar Cyprus en in Het Spoor Terug 'Het leven volgens K. Schippers' van Ronald Snijders.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Vakantieman: Kurano Bigiman op Cyprus

Deze week tipt onze Vakantieman (m/v) de Ledra-straat in Nicosia, op Cyprus. Deze moderne winkelstraat houdt abrupt op en verandert in een checkpoint. Het resultaat van de 'Groene Lijn' zoals de grens tussen Turks en Grieks Cyprus heet, vernoemd naar de kleur van het potlood dat het land scheidde in 1974.

Docent klassieke talen en Amsterdammer van het Jaar 2020 Kurano Bigiman brengt ons naar deze straat, en het niemandsland die erop volgt.

De menselijke natuur #2: De romantische natuur

Johan van de Gronden over Vertoog over de ongelijkheid van Jean-Jacques Rousseau

Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? In de 8-delige serie 'De menselijke natuur' onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons natuurbeeld bepaalden. Deze aflevering: Johan van de Gronden over Vertoog over de ongelijkheid van Jean-Jacques Rousseau.

‘Alles is goed zoals het uit handen van de schepper komt en raakt verdorven in handen van de mens’, zo schreef de beroemde filosoof Rousseau. In zijn Vertoog over de ongelijkheid zet hij de natuur en de natuurmens op het voetstuk waar hij zijn geciviliseerde tijdgenoten van af schopt. Maar wat is dan eigenlijk de kwaliteit die de natuur in zich draagt?

Voormalig directeur van het Wereld Natuur Fonds Johan van de Gronden en filosoof Thomas Muntz bekijken de hoge muur die Rousseau tussen beschaving en natuur optrekt.

Het Spoor Terug: Het leven volgens K. Schippers

Een documentaire van Ronald Snijders

Absurdist Ronald Snijders (1975) in gesprek met zijn vriend en voorbeeldschrijver K. Schippers (1936) over diens ziekte, Laurel & Hardy, toeval, de geluiden in zijn hoofd en zijn misschien wel op handen zijnde verdwijning. Een licht-ontregelend, filosofisch, vrolijk-ernstig portret vol jazz en dada.

Dit is een herhaling van de Radio Doc van 3 maart 2020. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS

Het einde van de Amerikaanse vertragingstactiek 'filibuster'?

De Democraten willen af van de politieke tactiek 'de filibuster'. Met een filibuster kan een tegenstander van een wet de drempel voor het aannemen van een wetsvoorstel in de Senaat omhoog halen van een normale meerderheid naar een meerderheid van maar liefst 60 zetels. Zo zou een Republikeinse minderheid bijvoorbeeld aangescherpte wapenwetten kunnen blokkeren.

Amerikanist Markha Valenta komt vertellen over welke grote wetten een filibuster in het verleden wist te blokkeren, en hoeveel kans van slagen de Democraten nu hebben.