OVT

OVT 19 december 2021

Geen parfum is zo beroemd als Chanel Nº 5. Sinds het ontstaan honderd jaar geleden doen er veel verhalen de ronde. Dat Marilyn Monroe 's nachts een paar druppels droeg bij wijze van onzichtbare nachtjapon bijvoorbeeld. Deze week feit en fictie over Chanel Nº 5 in Het Spoor Terug.

Verder onder meer: Joost Prinsen over Godfried Bomans, de goudschat van Serooskerke, de column van Nelleke Noordervliet, de liquidatie van Memorial in Rusland, en historische boeken met Wim Berkelaar.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Liquidatie van Memorial in Rusland

‘Het is onmogelijk om de herinnering van een volk te vermoorden’, leest een protestbord bij een van de vele hoorzittingen in Rusland, die de afgelopen tijd tegen mensenrechtenorganisatie Memorial gevoerd wordt. Ook deze week weer werd deze gezaghebbende organisatie in de rechtszaal met sluiting bedreigd.

Waarom wil Poetin een mensenrechtenorganisatie die zich bezighoudt met de herinnering aan de Rode Terreur van Stalin en de goelag liquideren? Een gesprek met Nanci Adler, werkzaam als historicus bij het NIOD en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, die naar eigen zeggen zo ongeveer bij de oprichting van Memorial aanwezig was.

De goudvondst van de eeuw

In 1966 was het wereldnieuws: de ontdekking van een enorme goudschat in het Zeeuwse dorpje Serooskerke. Het is de vondst van de eeuw en het dorp is in rep en roer: binnen- en buitenlandse media melden zich om verslag te doen en de drie vinders staan vol in de schijnwerpers. Hoe gaan zij met de plots vergaarde rijkdom om, terwijl het dorp vol jaloezie toekijkt? En hoe kwam deze schat in hemelsnaam in Serooskerke terecht? Daarover gaat de podcastserie De goudschat van Serooskerke, gemaakt door Ieke Schout en Lieke Malcorps. Ieke Schout vertelt in OVT over hun zoektocht naar het verhaal achter de schat.

 

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar en Bart Funnekotter. Deze week is Wim Berkelaar aan de beurt. Hij las voor ons:

  • Tirannenmoord. Van Caesar tot Hitler van Anton van Hooff
  • De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 van Anne-Lot Hoek
  • De Zwarte Dood. De pandemie van de pest van Dick Harrison
  • Twaalf keizers. De verbeelding van macht, van de antieke wereld tot nu van Mary Beard

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Nelleke Noordervliet - Kom er nu nog maar eens om

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Joost Prinsen over Godfried Bomans

Godfried Bomans wordt veelal herinnerd als de jolige stukjesschrijver: de man van die grap over dat ene been van Marlene Dietrich en de schepper van de komische antiheld Pa Pinkelman. Maar Bomans was veel meer. Hij schreef ook prachtige serieuze essays en beschouwingen, op lichtvoetige toon. Die zijn nu onder het stof vandaan gehaald en gebundeld door acteur en Bomansliefhebber Joost Prinsen, ter ere van de vijftigste sterfdag van de schrijver op 22 december. Met zijn bundel, die heel toepasselijk In alle ernst heet, verricht Prinsen de nazorg die de meest geëxploiteerde schrijver van Nederland verdient. Joost Prinsen is te gast.

Joost Prinsen leest Godfried Bomans

Acteur en Bomansliefhebber Joost Prinsen leest een essay voor dat Godfried Bomans schreef voor de Volkskrant. Uit de bundel In alle ernst (Uitgeverij Meulenhoff), samengesteld door Joost Prinsen.

Bomans heeft in de Volkskrant aan de problemen in Amsterdam een tweetal columns gewijd: Op 18 juni 1966 schreef hij de column De raddraaiers en op 25 juni kwam daar een vervolg op onder de naam Le droit de réponse.

Het Spoor Terug: Chanel Nº 5, spiegel van de tijd

Een documentaire van Laura Stek

Geen parfum is zo beroemd als Chanel Nº 5. Sinds het ontstaan in 1921 doen er veel verhalen de ronde over het parfum. Dat Marilyn Monroe 's nachts een paar druppels droeg bij wijze van onzichtbare nachtjapon, dat er wereldwijd iedere 30 seconden een fles wordt verkocht, dat Coco Chanel de geur liet maken om het verdriet over haar verongelukte minnaar te verwerken.

Samen met vier kenners probeert documentairemaker Laura Stek de ontstaansgeschiedenis te achterhalen en feit van fictie te scheiden. Zo stuit ze op verhalen over de positie van de vrouw aan het begin van de twintigste eeuw, over modernisering in de parfumindustrie, maar ook op de zwarte bladzijden van Chanels biografie. Met kunsthistoricus en geurwetenschapper Caro Verbeek, geurontwerper Frank Bloem, 'Perfume Professor' Jessica Murphy en boekontwerper en Chanel Nº 5-drager Irma Boom.