OVT

OVT 21 maart 2021

Deze maand bestaat de Bloemenhove-kliniek precies 50 jaar. Op deze omstreden plek konden Nederlandse vrouwen voor het eerst met hun ongewenste zwangerschappen terecht. Hoe staat het nu met abortus in Nederland? Zijn de protesten weer terug van weggeweest?

Verder: waarom de gele hesjes met de Commune van Parijs weglopen, geen katholieke zegen voor homo-relaties, 400 jaar de ontsnapping van Hugo de Groot, het turbulente leven van Billie Holiday, en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Agressieve anti-abortusdemonstranten

De anti-abortusbeweging lijkt terug van weggeweest: ‘Hoeveel heb je er vandaag gedood?’, roepen anti-abortusbetogers tegen artsen. Bij de klinieken hangen waarschuwingsbordjes: ‘let op agressieve demonstranten’. Tegelijkertijd zeggen de demonstranten er vooral te zijn om het kind te beschermen en de vrouw te behoeden voor een misstap. Wie en wat zitten er achter de beschermers van het ongeboren leven?

Romy van der Burgh is te gast. Zij maakte voor onderzoeksplatform Investico een podcast over de moderne anti-abortuslobby.

Het turbulente leven van Billie Holiday

Recent verschenen er twee nieuwe films over het turbulente leven van jazz-legende Billie Holiday (1915-1959); een documentaire en een biopic. Waarom spreekt zij nog altijd zo tot de verbeelding? En hoe moeten we kijken naar de vrouw die ten onder ging aan verslavingen en verkeerde mannen maar tegelijkertijd zo krachtig en getalenteerd was?

Te gast is zangeres Denise Jannah, die de documentaire Billie bekeek.

Oorlog om de Commune van Parijs

De Commune van Parijs - de arbeidersopstand met arbeiderszelfbestuur en arbeidersterreur uit 1871 - werd deze week grootscheeps in Parijs herdacht. Door de burgemeester, door linkse partijen en door de gele hesjes-beweging. Maar vond de Commune nou de basisdemocratie uit of stond ze aan de wieg van het linkse terrorisme?

Historicus en schrijver van een standaardwerk over de Commune van Parijs, Dennis Bos, is te gast.

Geen katholieke zegen voor homo-relaties

Katholieke priesters mogen relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet zegenen. Dat heeft het Vaticaan afgelopen maandag laten weten in een verklaring, die ook door paus Franciscus is goedgekeurd.

Te gast is socioloog David Bos om te vertellen over de bijzondere manier waarop de katholieke kerk zich naar homo-relaties opstelt. Vroeger konden homo-stellen hun relatie met behulp van creatieve oplossingen nog wel laten zegenen. Is de verklaring van het Vaticaan nu een conservatieve breuk met het verleden?

400e verjaardag van de ontsnapping van Hugo de Groot

Maandag 22 maart is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein, verstopt in een boekenkist. Met dit jubileum start het 'Hugo-de-Groot-jaar’, met allerlei festiviteiten.

Zo schreef Arnout van Cruyningen het boek De boekenkist van Hugo de Groot, de ontsnapping van Europa’s grootste rechtsgeleerde. Hij komt vertellen over waarom we De Groot blijven herdenken.

 

Dode Zeerol-snippers gevonden in Horrorgrot

Nieuws in archeologenland: in Israël zijn snippers gevonden van een Dode Zee-rol. Dit is de eerste keer sinds zestig jaar dat er nieuwe stukken van deze oudste Bijbelhandschriften opduiken die niet vervalst lijken te zijn. Spannend detail is dat ze gevonden werden in de zogenoemde Horror- of Gruwelgrot, die zijn naam dankt aan het feit dat het een massagraf is.

Wat staat er op deze snippers geschreven? En waarom doen die Dode Zee-rollen ertoe? Bart Funnekotter, wetenschapsjournalist bij NRC en onze vaste archeologieduider, vertelt.

70 jaar Molukkers in Nederland

Het is dit weekend 70 jaar geleden dat de Molukkers in Nederland aankwamen.

In oktober sprak OVT vanuit voormalig Moluks woonoord Lunetten met bewoners en experts over het leven in een voormalig concentratiekamp en de Molukse gemeenschap in Nederland.

De column van Nelleke Noordervliet

Kerk en seks

Het Spoor Terug: Bloemenhove - de politieke strijd rond abortus

Een documentaire van Lemke Kraan

In mei 1976 hielden honderden vrouwen dik tien dagen de abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede bezet. Dit om te voorkomen dat minister Dries van Agt de kliniek zou laten sluiten. Abortus was namelijk tot 1981 bij de wet verboden.

Documentairemaker Lemke Kraan reconstrueerde de reuring rondom Bloemenhove en de abortuswetgeving en maakte voor het Spoor Terug de documentaire Bloemenhove: de politieke strijd rond abortus.

Ter gelegenheid van het 50 jaar bestaan van deze kliniek herhalen we deze documentaire.