OVT

OVT 24 januari 2021

Als de toeslagenaffaire iets blootlegde, dan was het wel het wantrouwen van de staat tegenover de burger. Is dit er altijd geweest? We praten met historicus Chris van der Heijden over de volgens hem doorgeschoten bureaucratisering.

Verder: Piet de Blaauw over De Sobibor Tapes, Jolanda van der Lee over homoseksuele gelovigen in de 19e eeuw, Marjoleine Kars over een onbekende slavenopstand in het Nederlandse Berbice, Ignaas Devisch over onze omgang met vuur en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Chris van der Heijden over het wantrouwen van de overheid

Als ergens in de naoorlogse geschiedenis bleek dat de relatie tussen overheid en burger ernstig verziekt was, dan was het wel tijdens de toeslagenaffaire. Nooit eerder was het geïnstitutionaliseerde wantrouwen van de staat zo groot als bij deze affaire. Van ambtenaren die lijstjes van verdachten aanlegden tot het zogeheten Combiteam Aanpak Facilitators - ook wel het 'cowboyteam’ genoemd, vanwege haar wild-west-achtige aanpak van de fraudejacht.

Waar komt dat wantrouwen van de overheid vandaan? Heeft het te maken met een veranderende kijk op de burger, en dan vooral op de burger die een beroep doet op de zorg van de staat?

Historicus Chris van der Heijden schreef boeken en artikelen over de doorgeschoten bureaucratisering waarin niet de menselijke maat, maar protocollen en regels gelden. De auteur is te gast.

De Sobibor Tapes: getuigen van de opstand

‘Ik sloeg de baas van de Oekrainers met een bijl dood. Zo nam ik wraak. Dit is voor mijn moeder en voor het hele joodse volk, zei ik.’ Als kampoverlevende Chaskiel Menche vertelt over de opstand van 14 oktober 1943 in Sobibor val je als kijker vanzelf stil. Het is even ijzingwekkend als hartverscheurend.

Aanstaande woensdag 27 januari zendt de EO De Sobibor Tapes uit, gebaseerd op het filmmateriaal dat kampoverlevende Jules Schelvis met een van de eerste consumentencamera’s schoot. Schelvis sprak veertig jaar na de opstand met twaalf mannen en vrouwen die bij de opstand betrokken waren.

Documentairemaker en samensteller van de documentaire Piet de Blaauw is te gast. 

Jolanda van der Lee over God en homoseksualiteit in de 19e eeuw

Hoe dachten mannen die op mannen vielen in de 19e eeuw over zichzelf, in een tijd dat begrippen als homoseksualiteit of genderidentiteit nog niet bestonden? Zagen ze zichzelf als ziek of zondig? En beschouwden ze zichzelf meer als mannen die van andere mannen hielden, of eerder als vrouwen geboren in een mannelijk lichaam?

Historica Jolanda van der Lee onderzocht die vragen in haar boek In Zijn ogen geen zondaar. Ze deed dat aan de hand van unieke documenten: 19e-eeuwse autobiografische teksten waarin mannen openhartig vertellen over hun gevoelens, die toen als ‘contrair seksueel’ te boek stonden.

Bloed in de rivier: een ongekende slavenopstand in Berbice

In 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice in opstand. Een vol jaar hielden ze stand, totdat ze werden neergeslagen. Marjoleine Kars, historica aan de University of Maryland, stuitte pardoes op ruim 900 transcripties met verhoren van de opnieuw tot slaaf gemaakte Afrikanen die de strijd overleefden. Met deze transcripties krijgt ze een uniek inkijkje in deze onbekende revolutie.

Over deze onbekende opstand schreef ze het boek Bloed in de rivier. Marjoleine Kars is te gast.

Ignaas Devisch over onze omgang met vuur

Heb je wel eens naar een lucifer gekeken als de ‘apotheose van het technisch meesterschap over vuur’? Filosoof Ignaas Devisch laat in zijn nieuwste boek Vuur zien waarom het moment waarop de mens controle kreeg over vuur zo’n belangrijk omslagpunt in de geschiedenis is. Vandaag de dag beschouwen we vuur als iets vanzelfsprekends en staan we nauwelijks stil bij het gebruik ervan.

Daar zouden we veel bewuster over moeten nadenken, bepleit Devisch. Door vuur op een andere manier in te zetten kunnen we de toekomst van onze planeet een andere kant op sturen. De auteur is te gast.

De column van Abdelkader Benali

De stilte van de ander

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Het Spoor Terug: een portret van Marius Monkau

Een documentaire van Paul van der Gaag

Vijftig jaar geleden maakte hij furore in de musical Hair: zanger en acteur Marius Monkau. 83 jaar is hij nu, de geboren Amsterdammer van Surinaamse afkomst, die zijn hart verpand heeft aan het Groningse platteland. Hij werkte voor talloze tv-programma’s en heeft als zanger 15 singles uitgebracht, waarvan er één een hit werd: Juanita. Niet in Nederland, maar in Suriname: het geboorteland van zijn vader, waar hij zelf nog nooit geweest is.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.