OVT

OVT 31 januari 2021

Het was hard tegen hard tussen politie en relschoppers afgelopen week. Was dit de beste benadering? En op wat voor manieren ging de politie in het verleden om met raddraaiers? We praten erover met voormalig politiechef Ton Koenders en historicus Guus Meershoek.

Verder: Karin Amatmoekrim over het 'ruiterlijke gebaar' naar Anton de Kom, Christel Don over de verhalen van afstandsmoeders, historische filmtips voor het IFFR met Coen van Zwol, Bart Funnekotter met historische boekentips, de column van Micha Wertheim en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De avondklokrellen en de Dutch Approach

De relschoppers schuwden geen geweld bij de avondklokrellen afgelopen week. In veel gevallen werkte de door de politie gehanteerde Dutch Approach niet. Maar sinds wanneer kennen we die Dutch Approach - de polderende benadering bij demonstraties en rellen?

Het begon allemaal met de vredeseenheden na de krakersrellen, aldus Ton Koenders, politiechef in Amsterdam in de jaren tachtig. Hij is, samen met politiehistoricus Guus Meershoek, te gast.

Christel Don over de verhalen van afstandsmoeders

Duizenden Nederlandse vrouwen stonden in de tweede helft van de twintigste eeuw een kind af ter adoptie. In een tijd waarin je als ongehuwde moeder je familie te schande maakte, werd aan bijna al deze vrouwen geadviseerd er nooit meer over te praten.

Tot dit moment: journalist Christel Don tekende deze veel te lang onderbelichte verhalen op in haar boek Afstandsmoeders, waarin tien moeders die afstand deden van hun kind aan het woord komen. De schrijfster is te gast, samen met Aeltsje Sierksma, een van deze afstandsmoeders.

Karin Amatmoekrim over het 'ruiterlijke gebaar' naar Anton de Kom

Het kabinet komt met een ‘ruiterlijk gebaar’ naar de Surinaamse schrijver, activist en verzetsstrijder Anton de Kom. Dat verklaarde minister Stef Blok afgelopen donderdag. Hij reageert daarmee op een motie van de Tweede Kamer, waarin ook gevraagd wordt het ‘foutieve handelen van de toenmalige overheid’ ondubbelzinnig te erkennen. Dat laatste doet Blok niet, maar hij wil wel in gesprek met de kinderen en kleinkinderen van De Kom.

We praten erover met schrijfster Karin Amatmoekrim. Van haar roman De man van veel, gebaseerd op het leven van De Kom, komt aanstaande woensdag een heruitgave uit.

Historische filmtips voor het IFFR

Komende week hoeft u voor het Internationaal Film Festival Rotterdam uw huis niet uit! Geen avondklokverveling of onnodige reisbewegingen dus: het IFFR is gewoon online te bekijken. Maar welke films uit dat enorme programma moet u zien?

Historicus en filmjournalist voor NRC Coen van Zwol zocht 3 historisch verantwoorde films uit voor de OVT-luisteraar. Van Zwol is te gast.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Historicus Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:

  • Dit Amerika. Pleidooi voor een betere natie van Jill Lepore
  • Koningen van Shanghai. Hoe twee Joodse families meebouwden aan het moderne China van Jonathan Kaufman
  • Vuistrecht en wisselgeld. Nederland en de Frans-Duitse oorlog 1870-71 van Paul Moeyes
  • Het wereldrijk van het Tweestromenland. De opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië van Daan Nijssen

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Micha Wertheim

De column is deze week van Micha Wertheim.

Het Spoor Terug: na de pandemie

Een documentaire van Mathijs Deen

Nu het einde van de pandemie in zicht komt, gloort de vraag: hoe gaat het daarna? Leren we elkaar weer een hand te geven, vergeten we de beperkingen, het isolement en het protest? Breken er nieuwe roaring twenties aan?

De geschiedenis leert anders. Vreemd genoeg lijken grote pandemieën te verdwijnen in de tijd, zonder veel sporen achter te laten. De Amerikaanse medisch historicus Rosenberg citeerde T.S. Eliot om het einde van een epidemie te beschrijven: ze verdwijnen 'not with a bang but a wimper’. Niet met een knal, maar met een jammerklacht.

Mathijs Deen gaat terug naar de pest in het oude Athene, de Zwarte Dood in de 14e eeuw, de cholera van de 19e eeuw en de Spaanse griep. Op zoek naar hoop en vrolijkheid.