OVT

OVT 3 juli 2022

De Tour de France is vrijdag van start gegaan. Voor de renners zal het afzien zijn, maar zo zwaar als het in 1919 was, gaat het niet worden. Dat jaar begon de wielerronde één dag na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het zou de zwaarste Tour in de geschiedenis worden.

Verder: overheid en boeren op gespannen voet, het dagboek van Anne Frank verscheen 75 jaar geleden, podcast 'Schandaal en controverse in de Russische literatuur', is racisme af te leren?, DNB maakt excuses voor slavernijverleden, in Het Spoor Terug: Een halve eeuw interrail.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Overheid en boeren op gespannen voet

De actievoerende boeren roepen op om maandag met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen’. Eerder deze week brak een groep door een politieblokkade bij het huis van minister Van der Wal. Wie aan de boer komt heeft een probleem.

Die relatie tussen de overheid en de boer kwam al eerder onder spanning te staan. In 1971 en 1989 bijvoorbeeld. Ook toen werd de zogenaamde way of life van de vrije boer bedreigd door beleidsplannen. Waarom ging het toen mis, en welk sentiment overheerste destijds bij de boeren? Jan Douwe van der Ploeg, emeritus hoogleraar rurale sociologie in Wageningen, is te gast.

Het dagboek van Anne Frank

'Dit is het testament van uw dochter, Anne’. Met die woorden overhandigde Miep Gies het rood-wit geruite dagboek met het koperen slotje aan Otto Frank, de vader van Anne Frank. Het was begin augustus 1945. Twee jaar later, nu 75 jaar geleden, verscheen Het Achterhuis, Dagboekbrieven 14 juni 1942 - 1 augustus 1944. Het zou wereldberoemd worden als Het Dagboek van Anne Frank

En in deze jubileumweek verschijnt het boek over het dagboek, getiteld Geschiedenis van het dagboek. Otto Frank en het Achterhuis. De schrijver ervan, Sandra van Beek, is te gast.

Is racisme af te leren?

Het Zuid-Afrika van eind 20e eeuw was het schoolvoorbeeld van een racistische samenleving, waar met Apartheid rassensegregatie geïnstitutionaliseerd werd. Tegenwoordig zijn witte mensen in Zuid-Afrika een demografische minderheid, die op politiek gebied gedomineerd worden door de zwarte bevolking. 

Om zich, na de afschaffing van apartheid, aan de nieuwe werkelijkheid aan te passen, moest de witte bevolking ‘racisme afleren’, aldus Jacob R. Boersema, socioloog aan New York University. Hij interviewde 150 witte Zuid-Afrikanen voor zijn boek Can We Unlearn Racism? What South Africa Teaches Us About Whiteness, dat recent uitkwam bij Stanford University PressBoersema is te gast.

De zwaarste Tour

De Tour de France is weer begonnen, de zwaarste wielerwedstrijd die er is. Ook dit jaar zal het weer afzien zijn voor de renners. Maar zo zwaar als het in 1919 was zal het niet zijn. De eerste Tour na de Eerste Wereldoorlog startte een dag na het tekenen van de akkoorden van Versailles en staat bekend als de zwaarste in de geschiedenis.

Onlangs verscheen een boek over die Tour, getiteld: Sprintend door niemandsland, en geschreven door de Amerikaanse journalist Adin Dobkin. Sportjournalist en kenner van de wielerliteratuur Arthur van den Boogaard bespreekt het boek.

Podcast ‘Schandaal en controverse in de Russische literatuur’

Wil je begrijpen wat er in Rusland speelt, lees dan geen kranten, maar literatuur. Dat schreef de Russische anarchist Pjotr Kropotkin ruim een eeuw geleden. Volgens slavist Otto Boele is het nog steeds een goed advies. Hij maakte samen met Kay Mastenbroek een achtdelige podcastserie getiteld ‘Schandaal en controverse in de Russische literatuur’.

Hoe gaat dat in z’n werk? Kunnen we echt, al lezend, inzicht krijgen in de Russische geschiedenis, en zelfs in het Rusland van Poetin? Otto Boele is te gast om het met ons te bespreken.

DNB maakt excuses voor slavernijverleden

Op vrijdag 1 juli, tijdens de viering van Keti Koti, bood Klaas Knot namens De Nederlandsche Bank excuses aan voor de betrokkenheid bij het slavernijverleden. We bespreken het onderzoek dat aan de excuses voorafging, en de gevolgen voor de toekomst, met cultuurhistoricus Nancy Jouwe

De column van John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen. 

Het Spoor Terug: Een halve eeuw interrail

Een radiodocumentaire van Mathijs Deen

Interrail viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. Het kleine boekje dat de bezitter een maand lang vrij reizen gaf over het Europese spoorwegennet, heeft in die halve eeuw honderdduizenden jonge Europeanen laten kennismaken met alle uithoeken van het continent. Zijn dit ook allemaal overtuigde Europeanen geworden? Mathijs Deen, die zelf drie keer op interrail ging, kijkt terug.