OVT

OVT 4 september 2022

Het kabinet wil via een sluiproute gezinshereniging bij erkende statushouders uitstellen. Dat is in strijd met Europese regelgeving. Maar hoe kwam die humane Europese regelgeving eigenlijk tot stand en geldt en gold die voor elke vluchteling? We praten met politicoloog Saskia Bonjour.

Verder: referendum in Chili, Spaanse 'Stonehenge' zichtbaar door droogte, hoe 'woke' was Winnetou? En in Het Spoor Terug deel 1 van een serie over het Rampjaar.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Referendum in Chili

4 september is om twee redenen een historische dag in Chili. Dit jaar omdat de bevolking er kan stemmen over een wijziging van de grondwet. Deze dateert uit 1980 en is opgesteld onder de leiding van de toenmalige dictator Pinochet. De nieuwe grondwet kan de weg vrijmaken voor meer democratie en een socialer beleid. Dat is wat de sinds maart zittende linkse president, Gabriel Boric, wil. Hij is de eerste president met een revolutionair programma sinds president Allende, die 52 jaar geleden op 4 september verkozen werd. Een tweede reden om deze dag historisch te noemen.  

Op de dag van het referendum is Jan van der Putten te gast, in de tijd van Allende correspondent in Chili. Met Salvador Allende liep het niet goed af, zal het Boric beter vergaan?

Spaanse 'Stonehenge' zichtbaar door droogte

Ineens zijn ze zichtbaar: grote stenen, rechtop, in een soort cirkel, de zogenoemde Dolmen van Guadalperal. Normaal gesproken zijn ze bedekt door water, want ze staan in een Spaans stuwmeer. Nu ze door de droogte zichtbaar zijn – een zeldzaam fenomeen – worden ze ook een toeristische trekpleister. Maar is dat wel goed voor deze Dolmen, die ook wel de Spaanse 'Stonehenge' genoemd worden? En wat voor invloed heeft de droogte op andere archeologische vindplaatsen?  

Conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden en hoogleraar archeologie Luc Amkreutz ziet het somber in. 

Hoe 'woke' was Winnetou?

De Duitsers zijn dol op Indianenverhalen. Sinds Karl May eind 19e eeuw zijn beroemde boeken over Winnetou en zijn witte kompaan Old Shatterhand schreef, is iedere generatie opgegroeid met Winnetou: als boek, als tv-serie of als film, waarin een gebronsde Fransman de leider der Apaches vertolkte. Niet zo gek dus, dat recent in Duitsland een nieuwe kinderfilm en boekjes zijn gemaakt die zich afspelen in de 'Karl-May Kosmos,' waarin een langharig Duits jongetje Winnetou als kind speelt.

Maar het is wellicht ook niet zo gek dat anno 2022 de vragen over de politiek-correctheid van het Duitse 'Indianthusiasmus' heftig opspeelden. Kan dit nog wel? En hoe 'woke' was Winnetou nou eigenlijk? Josephine Rijnaarts is hierover bij ons te gast. Zij is een van de vertalers van Karl May's Winnetou dat vorig jaar uitkwam bij IJzer, en nu door Bol.com in de ban is gedaan. 

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.

Ditmaal is het de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

  • De Romanovs na de val van Helen Rappaport 
  • De Drang. De geschiedenis van verslaving van Carl Erik Fisher
  • Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, door de vrouwen die daaruit zijn geschrapt van Janina Ramirez
  • De laatste keizer van Mexico: Hoe een Habsbrugse aartshertog een rijk moest stichten in de Nieuwe Wereld van Edward Shawcross

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De column van Micha Wertheim

Insectenverdriet

Gezinshereniging

Het kabinet gaat via een sluiproute de gezinshereniging bij erkende statushouders uitstellen. Dat is in strijd met Europese regelgeving. Maar hoe kwam die humane Europese regelgeving eigenlijk tot stand en geldt die voor elke vluchteling? Politicoloog Saskia Bonjour, schrijver van de studie Grens en gezin is te gast.

Het Spoor Terug: Rampjaar #1, De inval

Een documentaire van Mathijs Deen

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat ons land werd aangevallen door Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen. Dit rampjaar betekende het einde van het regime van Johan de Witt en het herstel van het stadhouderschap van de Oranjes. In zijn boek het Rampjaar 1672 beschrijft historicus Luc Panhuysen de tragedie door de ogen van het gezin van Reede van kasteel Amerongen.  

In een vierdelige documentaire, in 2009 gemaakt door Mathijs Deen, kunt u de lotgevallen van onze landgenoten volgen door de ogen van tijdgenoten.