OVT

OVT 6 november 2022

Op dinsdag 8 november gaan de Amerikanen weer naar de stembus voor de ‘midterms'. Daarin wordt bepaald hoe de verdeling zal zijn in het Congres. De Republikeinen hopen op een herhaling van de zogenaamde ‘Republican Revolution’ uit 1994, onder leiding van Republikein Newt Gingrich. Wat hield die midterm-revolutie in en is er kans op herhaling? Te gast is journalist en Amerikakenner Casper Thomas.

Verder onder meer: Soldaat van Oranje is werelderfgoed, de geschiedenis van de Bijlmerbajes, IDFA-documentaires met Nadia Bouras en de column van Nelleke Noordervliet.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Soldaat van Oranje wordt werelderfgoed

De speelfilm Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven is door Nederland voorgedragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst. De film heeft ons beeld van de Tweede Wereldoorlog beïnvloed en speelt een grote rol in ons collectief geheugen. Maar wat voor beeld van de oorlog geeft de onverzettelijke held - gespeeld door Rutger Hauer - eigenlijk?

Oorlogshistoricus David Barnouw is te gast.

'De Hechtenisclub' over de geschiedenis van de Bijlmerbajes

De kamers hadden geen tralies, de cellen werden kamers genoemd en gedetineerden heetten bewoners. De Bijlmerbajes moest zo humaan mogelijk worden.

Dat was het ideaal – maar de werkelijkheid was weerbarstiger – beschrijven Nils von der Assen en Daphné Dupont-Nivet in De hechtenisclub, een geschiedenis van de Bijlmerbajes. Daphné Dupont-Nivet is samen met oud-directeur Jan van den Brand te gast. 

De Amerikaanse midterms: flashback naar 1994

Op dinsdag 8 november gaan de Amerikanen weer naar de stembus voor de zogenaamde ‘midterms’, die halverwege de vierjarige presidentiële termijn vallen. Daarin wordt bepaald hoe de verdeling zal zijn in het Congres, bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Voor de Democraten hangt er een donkere wolk in de lucht, want de kans is groot  ze de meerderheid in een of beide huizen verliezen. De Republikeinen hopen op een herhaling van de zogenaamde ‘Republican Revolution’ uit 1994, onder leiding van Republikein Newt Gingrich. Wat hield die midterm-revolutie in en is er kans op herhaling?

Te gast is journalist en Amerikakenner Casper Thomas, schrijver van het boek Amerika’s laatste kans.

Van het westelijk front geen nieuws

Kortgeleden verscheen op Netflix een remake van Im Westen nichts Neues, een adaptatie van het boek uit 1929. Het is een aanklacht tegen oorlog, en laat de zinloosheid en de gruwelen ervan zien. Wat voor indruk maakte het boek en de eerste filmadaptatie in 1930 in Duitsland en Nederland? En is de boodschap van deze film relevant in onze tijd?

Historicus Wouter Linmans onderzocht in De oorlog van morgen hoe Nederland zich in de jaren 1930 voorbereidde op een nieuwe oorlog, en beoordeelt voor ons deze nieuwe Netflix-adaptatie.

De beste IDFA-films met Nadia Bouras

Aanstaande woensdag, 9 november, gaat het jaarlijkse documentaire festival IDFA in Amsterdam weer van start, met als altijd weer heel veel historische documentaires. Op verzoek van OVT maakte historica Nadia Bouras een keuze uit het programma-aanbod van dit jaar en vertelt waarom juist deze films zo de moeite waard zijn. Ze bespreekt de volgende documentaires:

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Het Spoor Terug: De fossielen van Dubois #1

Een documentaire van Olaf Oudheusden

De meeste fossielen vangen stof in musea en archieven, de fossielen van de homo erectus niet. In 1892 werden deze gevonden door de Nederlandse paleoantropoloog Eugène Dubois op Java. Zij zijn wereldberoemd geworden. De fossielen zijn als de Nachtwacht voor het Naturalis in Leiden, een pronkstuk dus. Dubois bewees met het schedelkapje, dijbeen en kies dat de mens de aap als gemeenschappelijke voorouder heeft.

In het tweeluik De fossielen van Dubois zoeken we antwoord op twee belangrijke vragen; hoe speelt zijn collectie vandaag de dag nog een rol in het wetenschappelijk onderzoek en waar hoort de collectie thuis? In OVT het historische verhaal waarom Indonesië de homo erectus al zolang wil terughebben en Nederland de fossielen maar niet los kan laten. Deze week deel 1.