OVT hele uitzending 9 oktober

OVT 9 oktober 2022

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. Deze week zenden we uit vanuit cultureel centrum NoLIMIT in de Bijlmer.

Met onder andere: Wat is het DNA van de Bijlmer, Bijlmer een utopisch woonpark?, de Bijlmervliegramp, theatervoorstelling 'de Gliphoeve', livemuziek van Kiddo Cee, de column van Abdelkader Benali, Nadia Bouras bespreekt historische boeken

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Bij een uitzending zijn? Klik op het blok hiernaast.

Verslag van een ramp

Afgelopen dinsdag was de herdenking van 30 jaar Bijlmervliegramp. In het hart van de Bijlmer maakte erfgoedmuseum Imagine IC in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling over de ramp en de nasleep ervan. Hoe vertel je dat verhaal?

Verzamelnetwerker en tentoonstellingsmaker Jules Rijssen deed onderzoek naar de gevolgen door met talloze mensen uit de buurt te spreken.

Het DNA van de Bijlmer

Woontorens met namen als Hillside en Ruby Gardens, dat klinkt toch anders dan Grubbehoeve of Gliphoeve. De Bijlmer moest na de ramp vernieuwen, dus werd vanaf de jaren negentig een grote vernieuwingsoperatie ingezet. Koopwoningen en studio's kwamen en veel van de oude galerijenflats verdwenen.   

Maar is de Bijlmer de Bijlmer nog wel? En wordt de meest multiculturele wijk van Nederland inmiddels ook bedreigd door de zogenoemde gentrificatie? 

Stedenbouwkundige Wouter Pocornie, opgegroeid in de buurt, en economisch grootstedelijk strateeg Najah Aoauki, betrokken bij een expositie over de toekomst van de Bijlmer, zijn te gast. Ze vinden dat er veel meer gelet moet worden op het DNA van de Bijlmer.

Utopisch woonpark

Ondanks de toenemende gentrificatie kampt de Bijlmermeer nog steeds met een moeizaam imago. Met welke idealen werd de Bijlmer in de jaren '60 gebouwd? En wat gebeurde er in de realiteit? 

Directeur van het Bijlmermuseum en ‘Bijlmer believer’ van het eerste uur Henno Eggenkamp vertelt over de historische achtergrond van dat imago.

Gliphoeve: het verhaal van de Bijlmerkrakers

Krakers fu Bemre, zo noemden ze zichzelf. De Surinamers die in de jaren ’70 honderden appartementen kraakten, en zo binnen een paar jaar de wijk tot hét centrum van de Surinaamse gemeenschap in Nederland maakte. Het was een unieke combinatie van factoren die de Surinaamse nieuwkomers hiertoe dreef – variërend van keiharde discriminatie op de woningmarkt, tot de ontdekking van een spiksplinternieuwe, voor een groot deel leegstaande woonwijk. Het verhaal van de Bijlmerkrakers wordt verteld in in de theatervoorstelling Gliphoeve van Orkater, die op dit moment op tournee is.

Te gast zijn regisseur en scenarioschrijver Maarten van Hinte, actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld, en Guilly Koster, Bijlmerbewoner en kraker van het eerste uur.  

Nadia Bouras over Libris-kanshebber 'De politiek van het kleinste kwaad'

In de aanloop naar de Libris Geschiedenis Prijs 2022 die op 30 oktober live in OVT wordt uitgereikt, bespreekt een van onze boekrecensenten elke week een kanshebber op de prijs.

Deze week werpt Nadia Bouras een blik op 'De politiek van het kleinste kwaad' van Bart van der Boom.

Livemuziek van Kiddo Cee

Kiddo Cee, kind van de Bijlmer, rapt.

Kinderboerderij Gliphoeve

Midden in Gliphoeve staat een kinderboerderij. Wat is het verhaal? Jos en stedenbouwkundige Wouter Pocornie nemen een kijkje.

De column van Abdelkader Benali

The Black Archives

Luister terug: 'Als de overheid faalt #5: De Bijlmer vliegramp'

Parlementaire enquĂȘte van 1998-1999

In deze week waarin Nederland de Bijlmer vliegramp herdenkt, is het ook interessant om de aflevering van de zomerserie uit 2022  'Als de overheid faalt' over deze ramp terug te luisteren. Die gaat over de parlementaire enquête naar aanleiding van deze ramp. Luister het terug door op het blokje hiernaast te klikken.

Te gast in deze aflevering: huisarts en publicist Nizaar Makdoembaks, politicus Rob van Gijzel en journalist Vincent Dekker.