OVT

OVT 15 mei 2022

Sinn Féin heeft de verkiezingen in Noord-Ierland gewonnen. Nog niet zo lang geleden werd de partij gezien als politieke tak van de IRA, nu mag ze de premier gaan leveren. Voor het eerst komt een partij aan de macht die hereniging met de rest van Ierland nastreeft. Wat gaat deze historische overwinning betekenen?

Verder: Het duistere verleden van de BMW-familie, de relikwieën van de profeet Mohammed, Henk Schulte Nordholt over 'Merdeka', de heiligverklaring van Titus Brandsma, Het Spoor Terug: Moslima #1.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Historische verkiezingsuitslag in Noord-Ierland

‘Op dit moment heb ik mijn hele leven gewacht’, zei Francie Molloy van Sinn Féin vorig weekend, toen net bekend was geworden dat haar partij, voor het eerst in de geschiedenis, de verkiezingen in Noord-Ierland had gewonnen. En daarmee won ook voor het eerst een partij die hereniging met de rest van Ierland nastreeft. Een historische zege dus.

De partij die nog niet zo lang geleden gezien werd als politieke tak van de IRA mag nu de premier gaan leveren. In katholieke kring is de blijdschap daarover groot. Komt nu de oude wens voor een herenigd Ierland dichtbij? Joost Augusteijn, Ierlandkenner van de Universiteit leiden, legt uit.

Het duistere verleden van de BMW-familie

De familie Quandt, het miljardairsgeslacht achter het automerk BMW, werd in 2007 in verlegenheid gebracht. In een documentaire werd hun naziverleden van uitbuiting en dwangarbeid onthuld. Iets waar de nieuwe generatie Quandt geen kennis van leek te hebben. 

Journalist Marjolijn Uitzinger dook in het duistere verleden van de familie achter BMW en schreef De zwijgende miljardairsDe auteur is te gast.

De tand van de Profeet

Toen hij in het paleis van de Sultan in Istanbul het gouden doosje aanschouwde met een tand van Mohammed erin, wist schrijver en journalist Robbert van Lanschot wat hem te doen stond. Hij zou een boek gaan schrijven over de talloze relikwieën van de profeet.

Mohammed liet honderdduizend haren, twee hemelvaartmantels en talloze voetafdrukken na. De auteur reisde ze achterna en schreef De tand van de Profeet: Verhalen uit het islamitisch labyrint. Hij is te gast.

'Merdeka!' de Indonesische roep om vrijheid

In de Nederlandse geschiedschrijving van de dekolonisatie van Indonesië (1945-1950) komt het Indonesische perspectief er altijd een beetje bekaaid vanaf. De strijd die de Indonesiërs voerden voor onafhankelijkheid, onder aanvoering van leiders als Soekarno, was behalve tegen de Nederlanders vaak ook tegen elkaar gericht. Maar hun strijdkreet was altijd dezelfde: Merdeka, vrijheid.

Dat is de titel van het recent verschenen boek van Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt: Merdeka, de strijd om de Indonesische Onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950. Een gesprek met Henk Schulte Nordholt.

De heiligverklaring van Titus Brandsma

Het wordt een grote ceremonie op het Sint-Pietersplein. Zondagochtend 15 mei, onder uitzendtijd van OVT, wordt de Nederlandse priester Titus Brandsma (1881-1942) heilig verklaard door paus Franciscus in Rome.

Hoe bijzonder is het dat er een Nederlander heilig wordt verklaard, en waarom valt die eer nu aan Titus Brandsma ten deel? We vragen het aan historicus Wim Berkelaar.

De column van Micha Wertheim - Weemoed

De column is deze week van Micha Wertheim. 

Het Spoor Terug: 'Moslima' #1, We hebben een probleem

Een radiodocumentaire van Cigdem Yuksel en Maartje Duin

Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het is een bekend beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media. Prijswinnend fotograaf Cigdem Yuksel, die zelf Turkse roots heeft, stoort zich al jaren aan dit stereotype en trekt ten strijde. Maar hoe versla je als eenling een systeem dat al decennia bestaat? 

In het tweeluik 'Moslima' onderzoekt Cigdem Yuksel samen met podcastmaker Maartje Duin hoe de beeldvorming van ‘de moslima’ door de jaren heen is ontstaan, en welk beeld een nieuwe generatie makers hier tegenover wil zetten.

In deel één gaan Cigdem en Maartje langs bij collega-fotografen, beeldbank ANP en beeldredacteuren van kranten om te kijken hoe het beeld van de moslima minder eenzijdig kan worden. Beeldvorming, zo wordt duidelijk, is een gelaagd systeem waarin alle spelers verantwoordelijkheid hebben. Lukt het Cigdem om anderen daarvan te overtuigen? 

Lees hier meer over het tweeluik.