OVT

OVT 20 maart 2022

Poetin bezigde deze week opnieuw macabere taal in een toespraak op de Russische televisie: de dictator had het over de 'zelfreiniging' van het land om met 'nationale verraders' af te rekenen. Die woorden roepen associaties op met de terreur en zuiveringen onder Stalin. Met welk doel refereert de Russische president nu aan dit zwarte verleden?

Verder: het graan van Oekraïne, Tsjetsjeense moordcommando’s, de Oekraïense kozakkenidentiteit, historische boeken met Nadia Bouras en de column van Abdelkader Benali.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Poetins Stalinistische angstzaaien

Het waren macabere woorden die Poetin deze week tot de Russen sprak. De dictator had het over de 'noodzakelijke en natuurlijke zelfreiniging' van het land om met protest en oppositie af te rekenen. Rusland, zei hij, moet bevrijd worden van de zogenoemde 'vijfde colonne' van 'nationale verraders.'

Zijn televisietoespraak roept associaties op met de taal uit de tijd van de terreur en zuiveringen onder Stalin. Maar gaat Poetin inderdaad Stalin achterna of gebruikt hij alleen maar een zwart verleden om een angstpsychose te creëren? Ruslandkenner en historica Nanci Adler is te gast.

Het Oekraïense graan

Oekraïne staat ook wel bekend als de broodmand van Europa. Het vruchtbare land, waar vooral graan geweldig goed op groeit, wordt door de Oekraïners zelf ‘zwarte aarde’ genoemd: hun chernozem. Het is een bron van rijkdom geweest voor Oekraïne, maar ook één van de redenen dat hun land al eeuwen zo begeerd is onder naburige dictators, tsaren, en andere vreemde mogendheden met veroveringsdriften.

Is de vruchtbare aarde voor de Oekraïners door de eeuwen heen nou vooral een zegen of een vloek gebleken? We vragen het aan Ivo van de Wijdeven, historicus en politiek analist.

De Oekraïense kozakkenidentiteit

We zien de laatste weken dat in Oekraïne wordt teruggegrepen naar historische verzetsfiguren zoals de kozakken, een vervaarlijk uitziend grensvolk met sabels en kaalgeschoren hoofden, en de strijders van het Oekraïense Onafhankelijkheidsleger, een partizanengroep actief in de jaren veertig van de vorige eeuw.

Partizanen en kozakken: wat zijn dit voor groepen, en waarom zien we ze nu terug? We bespreken het met Fleur de Weerd, journalist en voormalig Oekraïne-correspondent, en auteur van het boek Het land dat maar niet wil lukken: een reis door het grillige Oekraïne.

Tsjetsjeense moordcommando’s

‘Wij zijn heel dicht bij jullie, Kyivse nazi’s. Raad maar waar precies.’ Dat zei de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov afgelopen week in een filmpje op Telegram. Zijn troepen staan bekend als nietsontziend, gehard en extreem gewelddadig. Deze troepen vechten nu aan Russische zijde mee in Oekraïne. Dat is opvallend, want Tsjetsjenië was de afgelopen dertig jaar twee keer het slachtoffer van een verwoestende oorlog door de Russen. De pro-Russische Tsjetsjeense troepen bestaan dus uit zonen van vaders die door Russisch geweld om het leven kwamen.

Ruslandkenner Michel Krielaars is te gast over de zogenaamde Kadyrovtsy en hun complexe relatie met Rusland.

Historische boeken met Nadia Bouras

Voor onze rubriek historische boeken bespreekt recensent Nadia Bouras de vier onderstaande titels:

  • De Beethovenstraat van Frank van Kolfschooten (Uitgeverij De Kring)
  • Toerkestan Solo van Ella Maillart (Querido Fosfor)
  • De oorlog van horen zwijgen van Mieke Eerkens (De Geus)
  • Navalny. Poetins aartsrivaal van Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet en Ben Noble (Xander Uitgevers)

Eén van bovenstaande werken is Nadia's favoriet; in de uitzending vertelt ze welke. Van dat boek geven wij twee exemplaren weg aan leesgrage luisteraars! Houdt onze Facebook en Twitter in de gaten voor meer info.

De column van Abdelkader Benali

De wereld is een akker

Het Spoor Terug: Het gezicht van de trein

Een documentaire van Marten Minkema

Thuis kan je alles naar eigen smaak inrichten. Maar reis je met de trein, dan zit je in het interieur van Niels Greif en zijn team. Greif was bijna een halve eeuw designer bij de Nederlandse Spoorwegen en schreef daarover het boek Treinen ontwerpen.

Radiomaker Marten Minkema spreekt Greif en wil alles weten over de perfecte treinstoel, kunst in de trein en de eeuwige strijd tussen design en techniek.

Over de trein valt veel te vertellen! Hier vindt u drie interviews te beluisteren ter aanvulling op de radiodocumentaire:

  • een uitgebreid gesprek met Treinen ontwerpen-auteur Niels Greif
  • het verhaal achter het NS-logo en het kleurenpalet van de NS met bedenker Gert Dumbar.
  • Sjef van Oekel-tekenaar Theo van de Boogaard over hoe zijn kunst in de trein terecht kwam.

Deze toegiften vindt u door hier te klikken.