OVT

OVT 27 februari 2022

Oorlog in Europa: zelden werd de geschiedenis zo schaamteloos misbruikt en vervormd als door Vladimir Poetin deze week, in de speeches waarmee hij de invasie in Oekraïne probeerde te legitimeren.

Met historici en betrokkenen bespreken we hoe Poetin de geschiedenis als politiek wapen inzet. Verder: waarom Poetin de VS als vijand ziet, de column van Sana Valiulina en in Het Spoor Terug: 'Lemberg, Lvov, Lwow, Lviv. Eén stad, vele gezichten'.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De geschiedenis als politiek wapen

Zelden werd de geschiedenis zo schaamteloos misbruikt en vervormd als door Vladimir Poetin deze week, in de speeches waarmee hij de invasie in Oekraïne probeerde te legitimeren.

We bespreken hoe de geschiedenis door Poetin als politiek wapen is ingezet, met Ruslandkundige en Oekraïne-kenner Laura Starink, schrijfster van o.a. het boek In de schaduw van de Grote Broer, historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven, die werkt aan een boek over het misbruik van de geschiedenis, onder andere door Poetin; en de Nederlands-Oekraïense Alina Grabaouskaite.

Waarom Poetin de VS als vijand ziet

'Jullie willen geen vriend of bondgenoot in ons zien. Maar waarom maken jullie ons tot vijand?' Die vraag stelde Poetin afgelopen week in zijn speech aan Amerika. Hij schetste de NAVO als een door Amerika geleid gevaar, dat Rusland existentieel bedreigt.

Ook in de rest van de speech waren verwijzingen naar Amerika niet van de lucht, zo viel militair historicus Christ Klep op. Hij is te gast en bespreekt met ons hoe Poetin Amerika ziet – en hoe dat in een lange geschiedenis past van wat Klep de Russische ‘omsingelingsmentaliteit’ noemt.

De column van Sana Valiulina

Als het maar geen oorlog wordt

Het Spoor Terug: Lemberg, Lvov, Lwow, Lviv. Eén stad, vele gezichten

Een documentaire van Hans Olink en Michiel Driebergen

Deze week herhalen we een documentaire die in 2012 in Het Spoor Terug te horen was, over de stad Lviv in Oost-Oekraïne. In de huidige situatie luisteren we met hernieuwde aandacht naar deze roerige geschiedenis.

'Lemberg, Lvov, Lwow, Lviv. Eén stad, vele gezichten'. Lviv, de meest westelijke stad van Oekraïne, zit ingeklemd tussen Oost- en West-Europa en heeft daarvan de gevolgen ondervonden. Alleen al in de afgelopen eeuw veranderde Lviv negen keer van bewind. Habsburgers, Polen, Russen en Oekraïners zwaaiden er de scepter. De oude binnenstad staat als uniek cultuurgoed niet voor niets op de monumentenlijst van de Unesco. Samenstelling: Hans Olink en Michiel Driebergen.

In de uitzending een licht ingekorte versie van deze documentaire. De originele, volledige versie vindt u hier.