Als de overheid faalt #8: De toekomst

OVT 28 augustus 2022

In de laatste aflevering van de zomerserie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen de parlementaire enquêtes die ons te wachten staan in de nabije toekomst.

Verder in OVT: Vakantieman Erella Grassiani tipt een markt in Tel Aviv en in Het Spoor Terug 'Mijn route volgt niet de paden' van Anton de Goede. En een gesprek met hoogleraar Marlou Schrover over de migratiecrisis

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Vakantieman: Erella Grassiani gaat naar de markt in Tel Aviv

Deze laatste week van augustus brengt onze 'Vakantieman (m/v)' ons nog één keer buiten de gebaande vakantiepaden. 

Cultureel antropoloog Erella Grassiani tipt Shuk HaTikva: een markt in een arbeiderswijk van Tel Aviv.

Als de overheid faalt #8: De toekomst

De parlementaire enquêtes die ons te wachten staan

In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze week: de parlementaire enquêtes in de nabije toekomst. 

Want terwijl de parlementaire enquête over gaswinning in Groningen aan de gang is, staan er nog twee op het programma voor de komende maanden: één naar het corona-beleid, en een tweede naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Wat mogen we verwachten van de parlementaire onderzoekscommissies? En, terugziend op de enquêtes die sinds 1887 zijn gehouden: lijkt de overheid echt te kunnen leren van haar kritische zelfonderzoek?

Met journalist Kustaw Bessems, historicus Chris van der Heijden en politicus Rob van Gijzel blikken we vooruit. 

Mijn route volgt niet de paden

Een documentaire van Anton de Goede

De in Heerlen geboren schrijver-dichter Anton Dautzenberg zette een wandeling uit in het Zuid-Limburgse Gulpdal en besloot die te verbeelden in een gedicht. Het werd een ode aan het landschap, aan zijn jeugd en bovenal aan de verbeelding.

Anton de Goede zocht de dichter op in Schaesberg, het dorp waar Dautzenberg opgroeide, in de Oostelijke Mijnstreek. Samen togen zij daarna naar het Gulpdal, verder wandelend door de natuur, waarbij riskante plekken niet werden gemeden.

Dit is de ingekorte versie van de Radio Doc van 11 mei 2022. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS

Nieuws

Ter Apel en het harmonica-beleid

De mensonterende omstandigheden bij aanmeldcentrum Ter Apel zijn inmiddels internationaal nieuws geworden. Er worden vergelijkingen gemaakt met het beruchte kamp Moria op Lesbos. Artsen Zonder Grenzen trad voor het eerst in eigen land op omdat basis medische hulp uitblijft.

Hoe heeft dit nu kunnen gebeuren en wat leren vergelijkbare voorbeelden uit het verleden? Hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover van Universiteit Leiden is te gast.